Одабрано Свијет

Путин: Три четвртине побједе над Хитлеровом Њемачком и њеним савезницима припадају СССР

УКАЗАО ДА ЈЕ ЦРВЕНА АРМИЈА УНИШТИЛА 625 ДИВИЗИЈА СИЛА ОСОВИНЕ, ОД ТОГА – 508 НЕМАЧКИХ
  • У ауторском тексту који је објавио амерички National Interest, председник РФ подсетио да су САД и Велика Британија између два светска рата активно улагале у немачке фабрике и фабрике које производе за војску. И да је и то довело до његовог избијања
  • Руски на крају текста упозорио: „Често се последњих година чују захтеви да се сталним чланицама Савета безбедности УНодузме право вета. То је, међутим, неодговорно. Ако се то догоди – УН ће, у суштини, постати Лига нација – местоза празне разговоре без икаквог утицаја на светске процесе. До чега је то довело – добро је познато“

СОВЈЕТСКИ Савез је дао три четвртине војног доприноса победи над нацизмом, оценио је Владимир Путин у ауторском чланку који је објавио амерички часопис National Interest.

Совјетски Савез и Црвена армија, без обзира на то штa било ко данас покушава да докажe, дали су велики и пресудни допринос поразу нацизма. Генерално, СССР је преузео 75 одсто свих војних напора антихитлеровске коалиције. Током ратног периода, Црвена армија је самлела 626 дивизија земаља осовине, од којих је 508 било немачких“.

Нагласио је да ће Русија заувек бити захвална савезницима на помоћи у снабдевању Црвене армије у Другом светском рату. У оружју, храни и сировинама.

Навео је да је та помоћ била равна око 7 одсто целокупне војне производње Совјетског Савеза.

Путин је упозорио да је резолуција Европског парламента, која СССР заједно са нацистичком Немачком оптужује за избијање Другог светског рата –  скандалозна и истински опасна. Штавише, да поткопава светски поредак успостављен након Другог светског поретка.

Путинов текст је објављен под насловом „Праве лекције 75. годишњице Другог светског рата“.

Председник РФ је предложио да се направи „свеобухватна процена наслеђа Другог светског рата“.

У тексту је посветио велику пажњу Минхенском споразуму, који, како је Путин указао, европски политичари, а нарочито пољски лидери, „желе да склоне под тепих“.

„Политичка карта планете се променила. Совјетски Савез, који је извојевао епску, разорну победу над нацизмом и спасио цео свет, нестао је. Поред тога, догађаји тог рата одавно су постали далека успомена, чак и за његове учеснике. Па зашто Русија слави 9. мај као свој највећи празник? Зато што се живот био скоро зауставио 22. јуна“.

Путин наглашава да су сви одговорни за своју прошлост и своју будућност, за то да се такве трагедије више не понове:

„Због тога сам био приморан да напишем овај чланак о Другом светском и нашем Великом отаџбинском рату. Неколико пута сам разговарао о овој идеји са светским лидерима, и они су ми исказали своју подршку. На самиту лидера ЗНД крајем прошле године сви смо се сложили око једне ствари: да је важно пренети будућим генерацијама да су нацисти поражени пре свега од совјетског народа и да су се представници свих република Совјетског Савеза борили раме уз раме“.

Навео је да неки политичари из навике изјављују да Русија „покушава да препише историју“. И додао:

„Међутим, нису успели да оповргну ниједну чињеницу, нити да оспоре иједан аргумент. Стварно је тешко, ако не и немогуће, расправљати се са оригиналним документима, који се, узгред, могу наћи не само у руским, него и у страним архивима“.

Посебно је нагласио да су основни узроци Другог светског рата углавном повезани са одлукама које су усвојене после Првог светског рата.

„Версајски споразум је постао симбол озбиљне неправде према Немачкој. Морала је да платити огромне одштете западним савезницима, што је исцрпило њену економију. Сетите се пророчанства опног француског маршала:`Ово није мир, већ примирје на 20 година“.

Подсетио је да су САД и Велика Британија између два светска рата активно улагале у немачке фабрике и фабрике које производе за војску.

Путин је на крају текста упозорио:

„Често се последњих година чују захтеви да се сталним чланицама Савета безбедности УНодузме право вета. То је, међутим, неодговорно. Ако се то догоди – УН ће, у суштини, постати Лига нација – местоза празне разговоре без икаквог утицаја на светске процесе. До чега је то довело – добро је познато“.

http://fakti.org/putiniana/putin-tri-cetvrtine-pobvede-nad-hitlerovom-nemackom-i-njenim-saveznicima-pripadaju-sssr

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар