Свијет

Путин завео ратно стање на територијама које су недавно ушле у састав Русије

МЈЕРЕ ПРЕДУЗЕО ОДМАХ ПО ЗАВРШЕТКУ СЈЕДНИЦЕ НАЦИОНАЛНОГ САВЈЕТА БЕЗБЈЕДНОСТИ
  • Ратно стање у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области предвиђа евакуацију привредних, друштвених и културних објеката, као и привремено пресељење становника у безбједна подручја, увођење посебног режима уласка и изласка са тих територија, као и ограничавање слободе кретања по њој…
  • Потписао и указ о мјесечним примањима резервиста – 195.000 рубаља (око 3.000 евра)

РУСКИ предсједник Владимир Путин одржао сједницу националног Савјета безбједности послије које је потписао указ о увођењу ратног стања у четири области – Доњецкој и Луганској Народној Републици, Запорошкој и Херсонској области.

У предсједничком указу је предвиђено неколико нивоа реаговања на ризике који се јављају у сфери безбједности. Он је наложио да се формирају штабови територијалне одбране.

Поред тога, Путин је потписао и указ којим даје додатна овлашћења губернаторима.

– Да подсјетим да је у Доњецкој Народној Републици, Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области, прије него што су ушле у састав Русије, постојао режим ванредног стања. А сада треба да формализујемо овај режим у оквиру руског законодавства. Стога сам потписао указ о увођењу војних одредби које се односе на ова четири субјекта Руске Федерације. Указ ће одмах бити послат на одобрење Савјету Федерације – рекао је Путин.

Путин је истакао да кијевски режим одбија преговоре и да наставља да гранатира нове руске територије, користећи терористичке методе.

Ратно стање у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области предвиђа евакуацију привредних, друштвених и културних објеката, као и привремено пресељење становника у безбједна подручја, увођење посебног режима уласка и изласка са тих територија, као и ограничавање слободе кретања по њој, одузимање имовине неопходне за потребе одбране уз накнадно плаћање од стране државе и забрану изласка грађана из земље.

Путин је потписао и указ о мјесечним примањима резервиста – 195.000 рубаља (око 3.000 евра).

Ратно стање се уводи од 20. октобра.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар