Одабрано Свијет

Рејмонд: Русија и Кина већ имају оружја за уништавање америчких сателита

КОМАНДАНТ СВЕМИРСКИХ СНАГА САД: ЗА НАС ЈЕ И КОСМОС ПОТЕНЦИЈАЛНА РАТНА ЗОНА

Генерал Џон Рејмонд

  • Шеф Пентагона Лојд ОСТИН: Џон Кенеди је 1961-ве рекао да САД неће морати да користе оружје тек када свима око њих буде јасно да га Американци имају више од било кога другог и да је најбоље. Овај принцип важи и данас, али САД морају да се припреме за потенцијални будући конфликт који ће бити веома различит у односу на старе ратове

КОМАНДАНТ америчких Свемирских снага ваздухопловни генерал Џон Рејмонд – изјавио је да Русија и Кина већ поседују оружје које је у стању да онеспособи америчке сателите.

Притом је нгласио: „Свемир је простор за ратовање као и ваздух, земља и мора. Русија и Кина су развиле оружја која могу онеспособити наше сателите или их уништити са Земље, из свемира или из сајбер-сфере“.

Рејмонд је у овом контексту Кину назвао „главном претњом“ Сједињеним Државама.

Рекао је да је за САД свемир потенцијална „ратна зона“, а да је циљ његове команде да спречи сукоб који може да започне у свемиру или да се на њега прошири“.

Генерал Рејмонд је – типично амерички – оценио да је предуслов за то да САД делују са „позиција силе“, мењајући методе обуздавања конкурената и противника.

Додао је да се то може постићи и „лишавањем повластица или наметањем оптерећујућих војних трошкова“.

Шеф Пентагона Лојд Остин је на церемонији инаугурације новог шефа Индо-пацифичке команде Џона Аквилина рекао да је „основа одбране Америке и даље одвраћање“, односно –  навођење противника да „схвате бескорисност директном сукоба са САД“.

Истом приликом је цитирао речи Џона Кенедија из 1961-ве да САД неће морати да користе оружје тек када свима око њих буде јасно да га Американци имају више од било кога другог и да је најбоље:

„Овај принцип – нагласио је Остин – важи и данас. На том плану смо још најбољи. Снага САД је у демократији и способности промене курса и искоришћавања талената свих припадника нације. Међутим, развој технологија мења природу рата, што користе и наши потенцијални противници, па Вашингтон мора обезбедити да систем обуздавања остане очуван при свим могућим сценаријима сукоба“.

Остин је истакао да се не ради само о традиционалним војиштима (копно, море, ваздух), већ и о свемиру и сајберпростору.

Додао је да САД морају да се припреме за потенцијални будући конфликт који ће бити веома различит у односу на «старе ратове».

Открио је да ће САД радити на развоју технологија и бољем војном повезивању својих снага и са савезницима како би брже одлучивале и брже деловале у будућим сукобима.

„Наша борба у следећем великом рату биће много другачија од претходних“, рекао је Остин у Индо-Пацифичкој команди САД на Хавајима.

Није, међутим, конкретизова на који могући сукоб мисли, истакавши:

«Не можемо да предвидимо шта ће бити у будућности. Зато морамо да направимо комбинацију технологије, оперативности и способности и да се повезујемо тако да сваки наш непријатељ добро размисли пре него што уради нешто. Наш одговор може бити и индиректан, што подразумева да сајбер ратовањем одговоримо на, рецимо, поморски инцидент удаљен хиљадама километара».

Сједињене Државе Русију и даље сматрају својим главним ривалом у свемиру.

Америчка Свемирска команда је објавила да је Русија у јулу наводно тестирала противсателитско оружје

Подберјозкин: Ако су брину за своје сателите – што беже од забране противсателитског оружја?

НА наступ генерал Џона Рејмонда одреаговао је Алексеј Подберјозкин, директор Центра МГИМО за војна и политичка истраживања:

Сједињене Државе су прва земља која је покушала лансирати оружје у свемир. Вашингтона је одбацио предлог Русије да се забрани постављање оружја у свемиру. Ако су Американци истински забринути за своје сателите, хајде да закључимо споразум о забрани противсателитског оружја“.

Подберјозкин сматра да иза Рејмондовог наступа стоји намера војног врха САД да за Пентагон обезбеди већи буџет у наредној буџетској години.

http://fakti.org/us-standard/general-rejmond-rusija-i-kina-vec-imaju-oruzja-za-unistavanje-americkih-satelita

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар