Одабрано Свијет

Роб Џонсон: Британија није спремна за рат било ког обима – не може адекватно да заштити ни своју територију

„НИСМО СПРЕМНИ НИ ЗА ЕКСПЕДИЦИОНЕ ОПЕРАЦИЈЕ ПОПУТ ФОКЛАНДСКЕ И ИРАЧКЕ“
  • „Наша војска сада има минималне способности, довољне само за мировне и хуманитарне операције, евакуацију цивила и неке контрадиверзантске активности, али за ништа више. Наша ПВО није у стању да заустави нападе ракетa великог домета. Наша морнарица нема довољно бродова ни за патролирање северним Атлантиком да би одвраћала руске подморнице, а ваздухопловству недостају ловци“

Извор: Факти

ОРУЖАНЕ снаге Велике Британије нису спремне да учествују у ратовима било ког обима или да одбране земљу – објавио је The Financial Times, позивајући се на бившег шефа једног од најважнијих сектора у Министарству одбране Роба Џонсона.

„У случају било какве операције великих размера, брзо бисмо остали без муниције… Наша одбрана је преслаба и нисмо спремни да се боримо и победимо у оружаном сукобу било ког обима. Велика Британија се налази у ситуацији да не може адекватно да заштити ни своју територију“ – цитира исти лист Џонсонове речи.

Следи и његово објашњење:

„Далеко смо заостали у војној индустрији. Како ћемо направити хиперсоничну ракету до 2030-те? Наша војска сада има минималне способности, довољне само за мировне и хуманитарне операције, евакуацију цивила и неке контрадиверзантске активности, али за ништа више. Наша ПВО није у стању да заустави нападе ракетa великог домета. Наша морнарица нема довољно бродова ни за патролирање северним Атлантиком да би одвраћала руске подморнице, а ваздухопловству недостају ловци“.

Додао је: „Сада Оружане снаге Велике Британије не могу формирати борбено спремне експедиционе снаге попут оних које су учествовале у Фокландском рату или у Ираку“.

Пензионисани маршал британског ваздухопловства Едвард Стрингер рекао је да су британске „оружане снаге импресивне само споља“ и да имају добре резултате једино на смотрама и вежбама.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар