Одабрано Свијет

Рохани: Судбина Садама Хусеина чека Трампа и његову Америку

ОДРЕАГОВАО НА ВИЈЕСТ ДА ЈЕ БИЈЕЛА КУЋА ТРАЖИЛА ОД ПЕНТАГОНА ВАРИЈАНТЕ ПЛАНА НАПАДА НА ИРАН
  • „Опције напада“ тражене након што је у септембру 2018-те у Багдаду, престоници Ирака, „група екстремиста повезаних са Техераном минобацачима напала дипломатски кварт у којем се налази Амбасада САД“
  • За Американце, који контролишу све битно у Ираку, рутински је послић да организују испаљивање три (или 33) мине на било коју тачку у Багдаду, па потом то припишу некој фантомској групи повезаној са Ираном

САВЈЕТ за националну безбједност Бијеле куће затражио је од Пентагона да припреми опције напада на Иран, након што је у септембру 2018-те у Багдаду, престоници Ирака, „група екстремиста повезаних са Техераном“ минобацачима напала дипломатски кварт у којем се налази Амбасада САД, објавио је амерички лист The Wall Street Journal.

Цитирајући неименоване актуелне и бивше америчке званичнике, лист наводи да је захтјев Савјета за националну безбједност, на чијем челу је Џон Болтон, изазвао дубоку забринутост званичника Министарства одбране САД и Стејт департмана.

Један од тих званичника је рекао: Шокирани смо колико се без пардона поланирао напад на Иран“.

Наводи се да је Пентагон поступио по захтјеву, али да није познато да ли су опције напада на Иран изнијете Бијелој кући, нити да ли је амерички предсједник Доналд Трамп знао за то.

Ројтерс наводи да државни секретар САД Мајк Помпео није коментарисао ту вијест, иако су му новинари то тражили, као и да су портпаролка Стејт департмана и портпарол Пентагона одбили то да коментаришу.

Портпарол Савјета за националну безбједност Гарет Маркиз ипак је дао изјаву за The Wall Street Journal:

„Ми настављамо са разматрањем статуса нашег особља након покушаја напада на нашу Амбасаду у Багдаду и наш Конзулат у Басри. Ми ћемо размотрити пун опсег опција како бисмо сачували њихову безбједност и наше интересе“.

За Американце, који контролишу све битно у Ираку, рутински је послић да организују испаљивање три (или 33) мине на било коју тачку у Багдаду, па потом то припишу некој фантомској групи повезаној са Ираном. Међутим, предсједник те земље – Хасан Рохани – није се нимало уплашио.

Поручио је званичном Вашингтону: „И Савјет безбједности УН прогласио је Садама Хусеина одговорним за почетак рата, али су све земље које су у њему учествовале већ зажалиле због тога. Садамова судбина чека Трампа и Америку“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар