Одабрано Свијет

Руси код Бахмута уништили важан командни бункер – погинуло 50 украјинских и НАТО-официра

ПОДЗЕМНО КОМАНДНО МЕСТО РАЗНЕЛА ЛЕТЕЋА АВИО-БОМБА ФАБ-1500 СА 680 КГ ЕКСПЛОЗИВА
  • Налазио се неколико десетина километара од прве линије фронта и ван домашаја артиљерије. Међутим, руске авионске бомбе ФАБ-1500 однедавно су у стању да прелете 50-70 километара и да прецизно погоде мету. Зато од бункера групе „Соледар“ готово ништа није остало
  • Број рањених се не зна, али их је двадесетак хеликоптерима евакуисано у Жешов у Пољској, одакле ће бити упућени на лечење у болнице у земљама НАТО. По „обичне рањене“ у украјинском рату досад страна Кијев-НАТО није слала хеликоптере

Извор: Факти

УКРАЈИНСКА армија претрпела је најтеже губитке командног кадра од почетка Специјалне војне операције.

Руска војска је уништила штаб њене тактичке групе „Соледар“ у подземном бункеру код насеља Александро-Калиново.

То командно место се налазило дубоко у позадини, било је добро заштићено и камуфлирано, а Владимир Зеленски га је посетио у августу.

Руска космичка шпијунажа је одрадила први део задатка, а бункер је уништен летећом авио-бомбом ФАБ-1500 од једне и по тоне у чијој бојевој глави је 680 килограма експлозива.

Уништени штаб је координирао дејства јединица Оружаних снага Украјине на фронту северно и јужно од Бахмута (Артјомовска).

Налазио се неколико десетина километара од прве линије фронта и ван домашаја артиљерије. Међутим, руске авионске бомбе ФАБ-1500 однедавно су у стању да прелете 50-70 километара и да прецизно погоде мету.

Зато од бункера групе „Соледар“ готово ништа није остало.

Погинуло је око 50 украјинских и натовских официра.

Број рањених се не зна, али их је двадесетак хеликоптгрима евакуисано у Жешов у Пољској, одакле ће бити упућени на лечење у болнице у земљама НАТО.

По „обичне рањене“ у украјинском рату досад страна Кијев-НАТО није слала хеликоптере.

Официрима у уништеном бункеру стизали су онлајн обавештајни подаци, укључујући видео-снимке са извиђачких дронова. Ту је анализирана оперативна ситуација. Одатле се командовало и координирало са украјинским Генералштабом и НАТОовцима који се у њему налазе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар