Свијет

Руси преузели контролу над Северском, Шојгу наредио да се уништавају далекометна артиљерија и ракете

ШОЛЦ: НЕМА УКИДАЊА САНКЦИЈА АКО КИЈЕВ ПОТПИШЕ МИР ПОД РУСКИМ УСЛОВИМА
  • За команданта руске групе „Восток“ у Донбасу постављен генерал-пуковник Рустам Мурадов који је један од најискуснијих руских генерала. За реализацију успјешних борбених задатака у Сирији добио је признање Херој Русије

РАТ у Украјини ушао је у 145. дан.

Европска унија расправља о даљим санкцијама против Русије, а њемачки канцелар Олаф Шолц поручио је да ЕУ неће повући санкције уведене Русији због агресије на Украјину ако Москва и Кијев потпишу мировни споразум под руским условима.

Украјински предсједник Володимир Зеленски издао је извршне наредбе о разрјешењу начелника Службе државне безбједности Ивана Баканова и државне тужитељке Ирине Венедиктове, због, како је навео, бројних случајева сарадње запослених у њиховим службама са Русијом.

Војни врх Луганске Републике потврдио је да је град Северск прешао под контролу руских снага, а Москва је званично открила да је командант руске групе „Восток“ у Донбасу генерал-пуковник Рустам Мурадов.

Мурадов је један од најискуснијих руских генерала.

За реализацију успјешних борбених задатака у Сирији добио је признање Херој Русије.

Од 2018. године је замјеник команданта Јужног војног округа.

Мурадов је у периоду 2020-2021. године командовао руским мировним контингентом у Нагорно-Карабаху.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу извршио је инспекцију руске групе Исток укључене у специјалну операцију у Украјини и наредио да приоритет буде уништавање украјинског ракетног и артиљеријског наоружања дугог домета, којима се гранатира простор Донбаса, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

Сергеј Шојгу

Страни партнери би требало да повећају своју финансијску подршку Украјини како би помогли земљи да одржи финансијску стабилност током рата са Русијом, изјавио је данас савјетник украјинског председника Тимофеј Милованов.

Он је рекао да тренутни износ кредита и друге помоћи није довољан за финансирање државних потреба, које су значајно порасле упоредо са падом прихода изазваног ратом са Русијом.

Председник Украјине Владимир Зеленски саопштио је данас да је руска војска на Украјину испалила више од три хиљаде крстарећих пројектила.

„Русија је већ употребила више од три хиљаде крстарећих ракета против Украјине. Немогуће је избројати колико је артиљерије и других пројектила искоришћено против наше земље и народа. Али, свакако је могуће све руске ратне злочинце привести правди. Све оне који су одговорни за терор. Привести их за све што се дешава 145 дана и више од осам година. Биће урађено“, наводи се у поруци Зеленског.

Европски савјет сагласио се да издвоји пету траншу војне помоћи Украјини у вриједности од 500 милиона евра, саопштио је предсједник Савјета ЕУ Шарл Мишел.

Он је на Твитеру написао да је укупна вриједност помоћи ЕУ у војној опреми 2,5 милијарди евра.

Зеленски је издао извршне наредбе о разрјешењу начелника Службе државне безбједности Ивана Баканова и државне тужитељке Ирине Венедиктове, због, како је навео, бројних случајева сарадње запослених у њиховим службама са Русијом.

Наредбе о разрјешењу Баканова, пријатеља Зеленског из дјетињства, и Венедиктове, која је задужена за процесуирање наводних руских ратних злочина у Украјини.

Зеленски је навео да је више од 60 званичника из канцеларије тужиоца и Службе за државну безбједност радило против Украјине на територијама које је окупирала Русија.

Додао је да је у службама на чијем су челу били Баканов и Венедиктова регистрован 651 случај издаје и сарадње са непријатељем.

Гаспром обавијестио ЕУ о „вишој сили“

Компанија Гаспром је прогласила „вишу силу“ за испоруке гаса у Европу, што ће погодити најмање једног великог купца.

У писму, датираном 14. јула, наводи се да Гаспром не може да испуни обавезе везане за испоруке због „ванредних околности“ које су ван његове контроле.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар