Одабрано Свијет

Русија и Кина ће направити заједничку научну станицу на Мјесецу

ВЕЋ НАПРАВИЛЕ ПРВИ КОРАК - ПОТПИСАЛЕ МЕЂУВЛАДИН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ
  • Чиниће је комплекс истраживачких објеката на површини Мјесеца и орбити око њега. Служиће за посматрања, извођење експеримената и испитивање технологија, са могућношћу дуготрајне беспилотне експлоатације. И са перспективом људског присуства на Мјесецу

ГЕНЕРАЛНИ директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин и шеф кинеске Националне свемирске управе Жанг Кеђиан потписали су у име влада  својих земаља меморандум о сарадњи у стварању Међународне научне лунарне станице.

У саопштењу за штампу руске државне космичке корпорације наводи се да ће станица бити отворена за све заинтересоване земље и међународне партнере.

Роскосмос је посебно нагласио да ће сва истраживања бити у оквирима „коришћења свемира у мирољубиве сврхе“.

Рогозин је такође позвао Кеђијана да присуствује старту мисије Луна-25 са космодрома Восточни. То би требало да буде прва станица у историји модерне Русије усмјерена ка једином Земљином природном сателиту.

Дмитриј Рогозин

Претходни сличан апарат лансирао је СССР 1976. године.

Лансирање Луне-25 заказано је за 1. октобар 2021-ве године.

Међународна научна лунарна станица треба да буде комплекс истраживачких објеката на површини Мјесеца и орбити око њега.

Служиће за посматрања, извођење експеримената и испитивање технологија са могућношћу дуготрајне беспилотне експлоатације. Са перспективом људског присуства на Мјесецу.

Русија и Кина заједнички ће разрадити план за стварање лунарне станице, а такође ће блиско сарађивати у свим фазама реализације пројекта.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар