Свијет

Русија испред обала Сирије поставила десет ратних бродова и двије подморнице

HURRIYET: АМЕРИКАНЦИ НАМЈЕРАВАЈУ ДА ЗАТВОРЕ НЕБО ИЗНАД СЈЕВЕРА СИРИЈЕ
  • У „сиријској ескадри“ су: ракетна крстарица „Маршал Устинов“, велики противподморнички број „Североморск“, патролни брод „Питљивиј“, фрегате „Адмирал Григорович, „Адмирал Есен“ и „Адмирал Макаров“, мали ракетни бродови велике ударне моћи „Град Свијажск“, „Велики Устјуг“ и «Вишњиј Волочок“ и дизел-електричне подморнице Б-268 „Велики Новгород“ и Б-271 „Колпино“
  • Од ових десет руских ратних бродова (у њиховој пратњи су још три помоћна брода и један танкер) у источном Медитерану, осам је – нимало случајно – наоружано крстарећим ракетама „Калибар“
  • Турски лист наводи да су Американци већ почели да инсталирају радаре око сиријског града Кобани (који је под контролом Курда који су под америчком контролом) и војне базе САД у Сирији код града Еш-Шадади, на југу провинције Хасеке

ВЕЛИКА геополитичка и војна игра око Сирије поново се заплиће и заоштрава.

Москва је поново упозорила да Американци и Британци преко својих „џепних терориста“ у сиријској провинцији Идлиб спремају провокацију против легалне власти у Дамаску са употребом бојног отрова и инсценацијом са „бројним цивилним жртвама“.

Добро обавијештени турски дневни лист Hurriyet објавио је да та провокација не треба да послужи само као изговор за ново америчко-британско-француско ракетирање Сирије, него и за проглашавање неба изнад цијелог сјевероистока те земље за зону забрањену за летове.

Исти лист наводи да су Американци већ почели да инсталирају радаре око сиријског града Кобани (који је под контролом Курда који су под америчком контролом) и војне базе САД у Сирији од града Еш-Шадади, на југу провинције Хасеке.

Hurriyet тврди да ће Американци покушати да затворе сиријско небо источно од линије Манбиџ-Деир-ез-Зор.

Либански аналитичар Нидал Саби, који се сматра одличним зналцем Сирије и Блиског Истока, сматра да ће Вашингтон покушати да за сиријске и руске авионе затвори ваздушни простор над цијелим сјевером Сирије.

Међутим, у Москви не сједе скрштених руку.

Замјеник министра иностраних послова РФ, Сергеј Рјабков, упозорио је да а се не само спрема провокација са употребом бојног отрова на бази хлора, него и да је њена изведба повјерена сиријској Ал Каиди – Џебхат ан-Нусра.

Осим овога, Русија је направила своју досад највећу концентрацију ратних бродова у источном Медитерану – испред обала Сирије.

У ту зону су 27. августа стигле двије модерне фрегате из састава њене Црноморске ратне флоте – „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Есен“.

Са њима их је сада десет и безмало сви су наоружани крстарећим ракетама „Калибар“.

Плус, испод њих су двије модерне руске подморнице, а око њих три помоћна брода и један танкер.

Поред поменутих фрегата, у „сиријској ескадри“ још су: ракетна крстарица „Маршал Устинов“, велики противподморнички број „Североморск“, патролни брод „Питљивиј“, фрегата „Адмирал Макаров“, мали ракетни бродови велике ударне моћи „Град Свијажск“, „Велики Устјуг“ и «Вишњиј Волочок“ и дизел-електричне подморнице Б-268 „Велики Новгород“ и Б-271 „Колпино“.

„Маршал Устинов“ је опремљен моћним противбродским ракетним системом „Вулкан“, а „Калибре“ има осам од сесет руских бродова у источном Медитерану.

Руски бродови су у сиријским територијалним водама по одобрењу саиријске владе.

Овој групацији се наредних дана могу придружити још неки руски бродови

Сви они ће директно или индиректно учествовати у операцији сиријске армије против „терористичке енклаве“ Идлиб.

Руски бродови ће америчким (натовским) бродовима онемогућити приближавање Идлибу, а крстареће ракете „Калибар“ ће тући по циљевима које „обиљеже“ руски и сиријски војни обавјештајци.

Бивши командант руске Балтичке ратне флоте – адмирал Владимир Валуев – указао је да ће „сиријска ексадра“ штитити сиријске трупе укључене у операцију ослобађања Идлиба од америчко-британских удара из Медитерана.

Валуев сматра да није искључено да ће руски бродови учествовати у пресретању „Томахавка“ лансираних на Сирију.

Небензја у име Русије позвао терористе и побуњенике у Идлибу да положе оружје

СТАЛНИ представник Русије у Савјету безбједности УН Василиј Небензја одбацио је категорички западне тврдње да Сирија и даље располаже хемијским оружјем.

Истовремено је апеловао на вође терориста и побуњеника у провинцији Идлиб да положе оружје и тако избјегну и властиту погибију и страдања цивила.

Небензја нагласио да је статус кво – да цијела једна провинција остане под контролом терориста – неприхватљив за званични Дамаск и да ће зато услиједити војна операција чији ће циљ бити ослобађање Идлиба.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар