Одабрано Свијет

Русија може иницирати стварање међународног суда преко ШОС или БРИКС

БЛИНКЕН: ПРОУЧАВАМО МОГУЋНОСТ СТАВЉАЊА РУСИЈЕ НА ЛИСТУ ЗЕМАЉА СПОНЗОРА ТЕРОРИЗМА
  • Функционер горњег дома руског парламента Андреј КЛИМОВ: „Такав суд је неопходан да би ратни хушкачи и агресори били привођени правди. Као и они који се мешају у туђе ствари, уводе нелегалне санкције, киднапују људе, праве биолошко оружје, одгајају неонацисте. Све то је одавно требало довести у раван кривичног права и одговорности“

АМЕРИЧКИ државни секретар Ентони Блинкен рекао је да Вашингтон проучава могућност стављања Русије на листу земаља «спонзора тероризма».

Према његовом мишљењу, „нема сумње да Руси тероришу Украјинце“.

Претходно је надлежни комитет америчког Сената одобрио нацрт закона којим се дозвољава проглшавање Русије за спонзора тероризма.

Неколико сати након Блинкеновог наступа, Андреј Климов, заменик председника спољнополитичког комитета Савета Федерације (горњег дома руског парламента), изјавио је да ће Русије иницирати стварање новог међународног суда. Објаснио је и зашто:

„Такав суд је неопходан да би ратни хушкачи и агресори били привођени правди. Као и они који се мешају у туђе ствари, уводе нелегалне санкције, киднапују људе, праве биолошко оружје, одгајају неонацисте. Све то је одавно требало довести у раван кривичног права и одговорности“.

Како је појаснио Климов, нови суд може бити створен у оквиру Шангајске организације за сарадњу (ШОС,чије чланице су Иран, Русија, Казахстан, Киргистан, Кина, Пакистан, Таџикистан, Узбекистан и Индија) или у оквиру БРИКС, који укључује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку.

Открио је у другој половини маја у Москви бити одржан округли сто на ову тему.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/rusija-moze-inicirati-stvaranje-medjunarodnog-suda-preko-sos-ili-briks

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар