Свијет

Русија почела демилитаризацију Украјине, у блиц-кригу парализовала војну моћ Кијева

САДА ЈЕ ЈАСНИЈЕ ЗАШТО СУ САД И ЊИХОВИ САВЕЗНИЦИ ПРЕМЕСТИЛИ АМБАСАДЕ У ЛАВОВ
  • У специјалном јутарњем обраћању нацији, Владимир Путин нагласио да Русија не планира окупацију украјинских територија, да је све у функцији заштите донбаских република, у којима живи 800.000 држављана Русије, и безбедносних интереса саме Русије
  • Министарство одбране РФ: Не изводимо ни ракетне ни артиљеријске ударе по градовима Украјине, њеном цивилном становништву ништа не прети. Високопрецизним наоружањем се онеспособљавају само војна инфраструктура, објекти ПВО, војни аеродроми и авијација Оружаних снага Украјине

АМЕРИЧКИ марионетски постпучистички режим у Кијеву свих последњих година није престајао да тврди да је 2014-те и 2015-те ратовао у Донбасу против Русије и да отада од „источног агресора“ брани целу Европу. Од јутрос му је постало коначно јасно – шта значи имати Русију за ратног противника.

Оружане снаге Русије су – по наредби шефа државе – отпочеле операцију заштите становништва Донбаса, присиљавања Украјине на мир.

Операцију – како је у специјалном јутарњем обраћању нацији прецизирао Владимир Путин, демилитаризације и денацификације Украјине.

Москва је од 15. децембра, када је САД и НАТО испоставила своје безбедносне захтеве, који су на Западу најчешће називани „Путиновим ултиматумом“, тражила мирни, дипломатски договор о остављању бивше територије СССР на миру. Одговор су биле циничне речи генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга: „Ако тражите мање НАТО на својим границама – имаћете га више!“.

Путин је нагласио да Русија не планира окупацију украјинских територија, да је све у функцији заштите донбаских република, у којима живи 800.000 држављана Русије, и безбедносних интереса саме Русије.

Министарство одбране Русије је саопштило да руска војска не изводи ни ракетне ни артиљеријске ударе по градовима Украјине и да њеном цивилном становништву ништа не прети.

Објавило је да је су системи ПВО Оружаних снага Украјине већ неутралисани, да украјинска гранична служба није пружила отпор руским јединицама. Штавише: да украјински војници „масовно напуштају положаје, бацајући оружје“.

У саопштењу руског војног врха се указује и да се „позиције јединица Оружаних снага Украјине које су положиле оружје не подвргавају ударима“.

Министарство одбране РФ посебно истиче:

„Високопрецизним наоружањем  се онеспособљавају само војна инфраструктура, објекти ПВО, војни аеродроми и авијација Оружаних снага Украјине. Изјава врховног команданта Оружаних снага Украјине В. Залужног о наводним губицима руских авиона и оклопних возила је потпуна лаж“.

Министарство одбране издало је убрзо још једно саопштење у којем се наводи да је након најаве специјалне војне операције за заштиту Доњецке и Луганске Народне Републике, народна милиција ДНР и ЛНР кренула у контраофанзиву уз ватрену подршку Оружаних снага Русије.

Његов портпарол генерал-мајор Игор Конашенков навео је да су снаге ДНР код Волновах напредовале до 3 км, а да јединице ЛНР продиру према градићу Шчастје и да су форсирале реку Северски Донец.

Стални представник Москве у Савету безбедности УН, Василиј Небензја, изјавио је да све што се данас догађа у Украјини „није рат“…

http://fakti.org/rossia/rusija-pocela-demilitarizaciju-ukrajine-u-blic-krigu-paralizovala-vojnu-moc-kijeva

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар