Свијет

„Русија против Украјине“ – прва државна жалба РФ Европском суду за људска права

ФОРМАЛНИ ПОДНОСИЛАЦ ЈЕ – ДРЖАВНО ТУЖИЛАШТВО РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Европски суд за људска права

  • Подјељена је на неколико сегмената: одговорност украјинских власти за смрт цивила, незаконито затварање и злостављање људи, укључујући и оне у вријеме евромајдана и у Дому Синдикати у Одеси 2. маја 2014. године, као и на Донбасу током такозване антитерористичке операције
  • У жалби се посебно наглашава да је Украјина у потпуности одговорна за пад малезијског Боинга изнад Донбаса у августу 2014. године и смрт 298 путника и чланова посаде, пошто није затворила свој ваздушни простор
  • У Кијеву су већ изразили наду да ће жалба Русије бити одбијена. Високи функционер парламента РФ Константин Косачов оцијенио је, међутим, да ће жалба „коначно отријезнити и украјински врх и његове западне покровитеље“

РУСИЈА је поднијела прву у својој историји државну жалбу Европском суду за људска права у којој је оптужила Украјину за кршење Конвенције Савјета Европе за заштиту људских права и основних слобода.

Жалба носи наслов који све говори – „Русија против Украјине“ , а њен формални подносилац је Државно тужилаштво РФ.

Жалба се односи на догађаје који су услиједили након „насилне промјене власти у Украјини у фебруару 2014. године“.

Подјељена је на неколико сегмената: одговорност украјинских власти за смрт цивила, незаконито затварање и злостављање људи, укључујући и оне у вријеме евромајдана и у Дому Синдиката у Одеси 2. маја 2014. године, као и на Донбасу током такозване антитерористичке операције.

Жалба има за циљ да и натјера украјинске власти да престану са систематским и системским кршењем људских права и да Кијев буде обавезан да спроведе потребне истраге и одмах приведе починиоце правди. 

У жалби се посебно наглашава да је Украјина у потпуности одговорна за пад малезијског Боинга изнад Донбаса у августу 2014. године и смрт 298 путника и чланова посаде, пошто није затворила свој ваздушни простор.

У жалби се указује и да Украјина поводом те авио-катастрофе није спровела независну и ефикасну истрагу.

Такође: да Кијев износи измишљене доказе ради пребацивања своје кривице за пад авиона на Русију.

У Холандији је у току судски процес поводом трагедије малезијског авиона.

Претходних дана је истражитељ саслушао стручњаке руског концерна Алмаз-Антеј, као и представника холандског ваздухопловног центра и белгијске Краљевске војне академије.

Окружни суд у Хагу је објавио да никада није добио тражене сателитске снимке из САД са мјеста несреће МХ17.

У Кијеву су већ изразили наду да ће жалба Русије бити одбијена.

Високи функционер парламента РФ Константин Косачов оцијенио је, међутим, да ће жалба „коначно отријезнити и украјински врх и његове западне покровитеље“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар