Свијет

Русија протjерује 23 британских дипломата и затвара Британски савjет

ЛОНДОНУ НАЛОЖЕНО И ДА ЗАТВОРИ КОНЗУЛАТ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ
  • И амбасадор Уједињеног Краљевства у Москви, Лори Бристоу,  и Форин Офис су упозорени да ће Москва – ако се Британија одлучи за нове антируске потезе – такође поћи  на нове „одговарајуће парирајуће мjере“

МОСКВА је повукла свој британски контрапотез. На протjеривање 23 својих дипломата одговорила је протjеривањем истог броја британских, дакле – потпуно симетрично, а не већег броја – као што је урадила када су се Сједињене Државе играле протеривања `дипломатског персонала`.

Министарство иностраних послова РФ наложило је 23  британских дипломата да у року од недјељу дана  напусте територију Руске Федерације.

Све их је – мада имена није објавило – прогласило  за persona non grata.

Истовремено је саопштило да ће, због диспаритета у броју конзуларних одјељења, бити затворено Конзуларно одјељење Велике Британије у Санкт Петербургу, као и да ће због нерегулисаног статуса бити затворен Британски савјет у Русији.

Све је ово већ саопштено британском амбасадору Лорију Бристоуу и прослијеђено Форин Офису.

У суштини, мјере нису сасвим реципрочне с обзиром на затварање конзулата у руској „сјеверној престоници“ и Британског савјета чије је дјеловање свих претходних година било толерисано.

И Бистроу и Форин Офис су упозорени да ће Москва – ако се Британија одлучи за нове антируске потезе – такође услиједити  „одговарајуће парирајуће мјере“.

Британски савјет је међународня организација која дјелује у областима културе и образовања. Има `филијале` у више од сто земаља.

У Русији дјелује од 1992-ге. До 2008-ме имао је одјељења широм РФ, али је морао да их позатвара по налогу руских власти. Опстала је само „централа“ у Москви.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар