Свијет

Русија шаље Сирији `пуковски комплет` С-300-ПМУ2 „Фаворит“ са 24 лансера

У АВИО-БАЗУ ХМЕЈМИМ СИНОЋ СТИГЛИ СИСТЕМИ ЗА РАДИОЕЛЕКТРОНСКУ БОРБУ
  • Бивши начелник руских зенитних ракетних јединица – генерал Александар ГОРКОВ– изјавио је да ће „пуковски комплет“ бити постављен уз сиријску обалу Медитерана. По његовој процјени, то ће затворити све `коридоре` које је досад користила израелска авијација за нападе на Сирију. Са С-300 Сирија ће моћи да контролише и своје границе са Либаном, Јорданом и Ираком
  • Главни уредник Military Russia – Дмитриј КОРЊЕВ – изјавио је да су у Сирију највјероватније пребачени радиоелектронски системи „Красуха-4 и Р-330Ж „Житељ“. Међутим, није искључио ни да је у Сирију отпремљен најновији такав мобилни систем „Дивноморје“

РУСИЈА је почела – како је њен министар одбране, Сергеј Шојгу, и најавио – јачање својих потенцијала у Сирији за радио-електронску борбу.

Први такви системи стигли су синоћ авионима Ил-76 у авио-базу Хмејмим која се налази поред Латакије, али је тајна шта је све достављено у Сирију.

Међутим, неке претпоставке су већ изведене на основу Шојгуове изјаве да ће његова земља из Хмејмима убудуће гушити и сателитску навигацију авионима и ракетама које буду усмјерене према Сирији.

Главни уредник Military Russia – Дмитриј Корњев – изјавио је да су у Сирију највјероватније пребачени системи „Красуха-4 и Р-330Ж „Житељ“. Међутим, није искључио ни да је у Сирију отпремљен најновији мобилни систем „Дивноморје“.

Корњев је објаснио да „Красуха-4“ служи за борбу са авионима и дроновима, а да је „Житељ“ ефикасан у ометању сателитске навигације.

„Дивноморје“ је намијењен ометању авионских радара, система везе и сателитске навигације.

„Красуха-4“ је у стању да гуши сигнал и најмодернијих радара  и то на даљинама од 150 до 300 километара.

„Житељ“ има мањи домет – до 30 километара – али има друге предности.

„Дивноморје“ је ефикасан у `слуђивању`летећих радара типа E-3 AWACS, E-2 Hawkeye i E-8 JSTAR. А у стању је да од туђих радара `сакрије` све у кругу од неколико сторина километара.

Иначе, данас је постало јасније колико у Сирију стиже зенитних ракетних система С-300.

У Дамаску је – додуше, не сасвим званично – објављено да ће сиријска ПВО добити пуковски комплет С-300ПМУ-2 „Фаворит“ и то – из резерве Оружаних снага Русије.

А стандарни „пуковски комплет“ чине два дивизиона са по 12 лансера који у сваком тренутку имају по четири ракете спремне за испаљивање.

У комплету је и радар за све висине 64 Н6Е2 који све види у пречнику од неколико стотина километара.

Бивши начелник руских зенитних ракетних јединица – генерал Александар Горков – изјавио је да ће „пуковски комплет“ бити постављен уз сиријску обалу Медитерана. По његовој процјени, то ће затворити све `коридоре` које је досад користила израелска авијација за нападе на Сирију.

Са С-300 Сирија ће моћи да контролише и своје границе са Либаном, Јорданом и Ираком.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар