Одабрано Свијет

Русија себе прогласила за земљу-цивилизацију, а САД за носиоца антируске линије Запада

МОСКВА УТВРДИЛА НОВУ КОНЦЕПЦИЈУ СВОЈЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ ЗА ЗНАТНО ИЗМЕЊЕНЕ ПРИЛИКЕ У СВЕТУ
  • Сергеј ЛАВРОВ: Сједињене Америчке Државе су у документу директно означене као главни покретач и диригент антируске линије, а западна политика, која има за циљ да на сваки могући начин ослаби Русију, окарактерисана је као хибридни рат новог типа
  • Владимир ПУТИН: утин је поводом нове концепције рекао: „Молим све колеге укључене у спровођење заједничке спољне политике да посебну пажњу посвете ширењу веза са конструктивно настројеним партнерима и стварању услова да непријатељске државе напусте своју непријатељску политику према нашој земљи. Москва ће пресецати покушаје спречавања наше сарадње са другим земљама. Генерално, одредбе концепција претпоставља да ће антируски кораци непријатељских држава бити доследно и, по потреби, оштро сузбијани“
  • Војни експерт Владислав ШУРИГИН: „Уведена је теза о употреби оружаних снага за одбијање или спречавање оружаног напада на Русију и њене савезнике. Тиме недвосмислено изјављујемо да ћемо бранити право руског народа на постојање и слободан развој. Досад су оружане снаге могле да буду коришћене у случају агресије, а одсад више нећемо тражити међународну подршку и почећемо да делујемо како буде неопходно у случају претње, укључујући превентивне ударе“

ЗБОГ кардиналних промена у свету, Русија је утврдила нову концепцију спољне политике.

У том документу се изричито указује да су Сједињене Државе главни покретач и диригент антируске линије Запада.

Друга важна новина је дозвољавање употребе оружаних снага за одбијање или спречавање напада на Руску Федерацију и(ли) њене савезнике.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је навео да нова концепција полази од чињенице да у свету постоји напетост без преседана. Па нагласио:

„Нова концепција узима у обзир да се Русија сада суочава са егзистенцијалном претњом својој безбедности и развоју која је настала деловањем непријатељских држава. Сједињене Америчке Државе су у документу директно означене као главни покретач и диригент антируске линије, а западна политика, која има за циљ да на сваки могући начин ослаби Русију, окарактерисана је као хибридни рат новог типа“.

Лавров је нагласио да Русија, упркос свему, не жели да се изолује од англосаксонских земаља и континенталне Европе, а да према њима нема ни непријатељске намере.

Додао је: „Те земље, међутим, морају да схвате узалудност своје политике конфронтације са Руском Федерацијом“.

У усвојеном документу се истиче да је Русија консолидовала свој интерес за продубљивање евроазијских интеграција, као и за стратешке везе са Кином и Индијом, а и да је спремна да сарађује са земљама исламског света, као и државама АСЕАН-а, афричког континента, Латинске Америке и Кариба.

Још се прецизира да Русија намерава да приоритетним сматра развој сарадње са Ираном, Турском, Саудијском Арабијом, Египтом, као и подршку Сирији.

Владимир Путин је поводом нове концепције рекао:

„Молим све колеге укључене у спровођење заједничке спољне политике да посебну пажњу посвете ширењу веза са конструктивно настројеним партнерима и стварању услова да непријатељске државе напусте своју непријатељску политику према нашој земљи. Већи део човечанства заинтересован је за јачање позиција Русије на међународној арени. Москва ће пресецати покушаје спречавања наше сарадње са другим земљама. Генерално, одредбе концепција претпоставља да ће антируски кораци непријатељских држава бити доследно и, по потреби, оштро сузбијани. Однос Русије према другим земљама зависиће од тога да ли је њихова политика према нама конструктивна, неутрална или непријатељска“.

У концепцији је јасно написано да ће Русија поштовати принцип недељивости безбедности само на реципрочној основи и да ће инсистирати на владавини права у међународним односима.

Војни експерт Владислав Шуригин другу главну новину објаснио је овако:

„Уведена је теза о употреби оружаних снага за одбијање или спречавање оружаног напада на Русију и њене савезнике. Тиме недвосмислено изјављујемо да ћемо бранити право руског народа на постојање и слободан развој. Досад су оружане снаге могле да буду коришћене у случају агресије, а одсад више нећемо тражити међународну подршку и почећемо да делујемо како буде неопходно у случају претње, укључујући превентивне ударе“.

Додао је:„У садашњој реалности, када се води колективни прокси рат против Русије, веома смо свесни да традиционални међународни инструменти, на које су сви навикли, да раде више не функционишу. Москва ће се супротставити размештању или јачању војне инфраструктуре непријатељских земаља и другим претњама својој безбедности у близини својих граница“.

Спољнополитички експерт Фјодор Лукјанов сматра да је веома битно што се Русија у концепцији дефинише као земље-цивилизација. То је концептуални заокрет. Важно је и позиционирање Русије као главне силе која одвраћа америчку претњу јер у тој функцији је драгоцена за свет“.

http://fakti.org/rossia/rusija-sebe-proglasila-za-zemlju-civilizaciju-a-sad-za-nosioca-antiruske-linije-zapada

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар