Одабрано Свијет

Русија „страним агентима“ – НВО и појединцима са тим статусом – забранила финансирање јавних скупова

ЗАБРАНА СЕ ОДНОСИ И НА „АНОНИМНЕ ИЗВОРЕ“, СТРАНЕ ДРЖАВЕ, СТРАНЕ ГРАЂАНЕ И ОРГАНИЗАЦИЈЕ
  • Апсолутна новина је ограничавање активности појединаца препознатих као страни агенти који се баве политичким активностима у Русији уз финансирање из иностранства

ДРЖАВНА Дума – доњи дом руског парламента – усвојила је амандман којим се нерегистрованим удружењима и појединцима који обављају функције страног агента забрањује финансирање јавних манифестација.

Русија је на овај начин пооштрила правила која регулишу финансирање политичких скупова и сличних масовних манифестација.

Забрана се односи и на стране државе, стране организације, стране грађане и лица без држављанства, као и на непрофитне организације-стране агенте (НВО).

Такође и на грађане Руске Федерације млађе од 16 година, а посебно на анонимне донаторе и правна лица регистрована мање од годину дана прије датума новчаног учешћа у одржавању неке јавне манифестације.

Листа је сада допуњена нерегистрованим удружењима и појединцима-страним агентима.

Пооштравање захтјева према НВО и појединцима који дјелују као страни агенти услиједило је након састанка шефа државе Владимира Путина са члановима Савјета за људска права.

Нова правила се односе на активности појединаца и организација препознатих као страни агенти који се баве политичким активностима у Русији уз финансирање из иностранства.

http://fakti.org/rossia/rusija-nvo-i-pojedincima-stranim-agentima-zabranila-finansiranje-politi%C4%8Dkih-skupova-i-aktivnosti

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар