Одабрано Свијет

Руски Генералштаб по налогу Путина почео припреме за маневре са тактичким нуклеарним оружјем

УЧЕСТВОВАЋЕ ЈЕДИНИЦЕ РУСКОГ ЈУЖНОГ ВОЈНОГ ОКРУГА, АВИЈАЦИЈА И ПОМОРСКЕ СНАГЕ
  • Заменик председника Савета безбедности РФ Дмитриј МЕДВЕДЕВ: Такве вежбе постале су неопходне због тражења хора неодговорних ниткова из западне политичке елите да њихове земље пошаљу своје трупе у Украјину. То подразумева директан улазак њихових земаља у рат, на шта ће Русија морати да одговори, али не по територији Украјине. Нико од њих неће моћи да се сакрије ни на Капитол хилу, ни у Јелисејској палати, ни у Даунинг стриту 10. Уследиће глобална катастрофа
  • Александар БАРТОШ, дописни члан руске Академије војних наука: „Русија периодично изводи вежбе повезане са могућом употребом нестратешког нуклеарног наоружања. Сада такве вежбе, због милитаристичке реторике Запада, добијају посебан значај. САД, Британија и Француска настављају да шаљу све нове и нове системе наоружања Кијеву. Осим тога, једни на Западу дозвољавају ударе по територији Русије, други слање својих трупа у Украјини. Вежбе ће бити наш одговор на покушаје ескалације са стране Запада. И упозорење»

Извор: Факти

РУСКИ Генералштаб је по налогу Владимира Путина, као врховног команданта, почео да припрема за вежбу са ракетним јединицама Јужног војног округа уз ангажовање авијације и поморских снага, саопштило је Министарство одбране РФ.

Очекује се да ће ти «ракетни маневри» ускоро почети.

Министарство је прецизирало да ће маневри бити у функцији увежбавања могуће употребе нестратешког нуклеарног наоружања.

Представници Запада изјавили су спремност, па чак и намеру да пошаљу оружане снаге у Украјину, што је изазвало нову, невиђену рунду напетости, рекао је прес-секретар

Портпарол шефа руске државе Дмитриј Песков, објашњавајући разлоге за одржавање вежбе са тактичким нуклеарним оружјем, указао је:

«Акције Запада (поводом Украјине) изискују посебну пажњу и посебне мере са стране Русије».

Заменик председника Савета безбедности РФ Дмитриј Медведев истакао је да су те вежбе постале неопходне због тражења „хора неодговорних ниткова из западне политичке елите“ да њихове земље пошаљу своје трупе у Украјину.

Према Медведеву, слање западних снага на територију „бивше Украјине“ подразумева директан улазак њихових земаља у рат, на шта ће Русија морати да одговори, али не по територији Украјине:

„У том случају, нико од њих неће моћи да се сакрије ни на Капитол хилу, ни у Јелисејској палати, ни у Даунинг стриту 10. Уследиће глобална катастрофа».

Европска унија је већ одреаговала на најаву руских ракетно-нуклеарних маневара:

«Позивамо Русију – изјавио је портпарол спољнополитичке службе ЕУ Петер Стано – да престане са ескалацијом, неодговорном реториком и неодговорним поступцима“.

Нови потез своје земље Александар Бартош, дописни члан рускеАкадемије војних наука, објаснио је овако:

„Русија периодично изводи вежбе повезане са могућом употребом нестратешког нуклеарног наоружања. Сада такве вежбе, збогмилитаристичке реторике Запада, добијају посебан значај. САД, Британија и Француска настављају да шаљу све нове и нове системе наоружања Кијеву. Осим тога, једни дозвољавају ударе по територији Русије, други слање својих трупа у зону сукоба у Украјини. Све то је озбиљна претња националној безбедности Русије, у неким аспектима – и егзистенцијалне природе. Вежбе ће бити наш одговор на покушаје ескалације са стране Запада».

Бартош је уверен: «Потез Министарства одбране требало би да буде упозорење нашим геополитичким противницима. То је јасан сигнал. Неки ће изразити разумевање у вези са одлуком Москве. Сједињене Државе и њихови савезници из НАТО ће вероватно покушати да искористе ову тему за пропаганду против Русије“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар