Одабрано Свијет

Са именовањем Герасимова целокупна војна моћ Русије се усмерена на Украјину и НАТО

СУРОВИКИН ЋЕ И ДАЉЕ КОМАНДОВАТИ НА ФРОНТОВИМА, КИМ РАЗРАЂИВАТИ ПЛАНОВЕ...
  • Војни експерт Владислав ШУРИГИН: Начелник Генералштаба има право да издаје упутства о војним питањима не само Министарству одбране, већ и другим органима за спровођење закона. Досадашњи командант – Сергеј Суровикин – ни у том својству није имао право да наређује стратешкој авијацији, Ратној морнарици, Главној обавештајној управи…
  • Московски универзитетски професор Александар ПЕРЕНЏИЈЕВ: Суровикин је био ограничен у овлашћењима због положаја у хијерархији Оружаних снага. У многим случајевима је деловао као нека врста молиоца – обраћао се начелнику Генералштаба по одређеним питањима. А Герасимов се о многим питањима може директно обратити и председнику Путину, заобилазећи министра одбране када је то потребно
  • Лидер удружења ветерана Авганистана Франц КЛИНЦЕВИЧ: Лично сам много пута имао посла са Герасимовом који оставља утисак одличног теоретичара и војсковође. Споља је невероватно миран, али у исто време компетентна, чврста и интелигентна особа. Начелник Генералштаба има одлично војно образовање. Уверен сам да је ово именовање далекосежно и да се на резултате неће дуго чекати»

Извор: Факти

ШТА се мења са именовањем начелника руског Генералштаба, Валерија Герасимова, за команданта специјалне војне операције у Украјини?

Московски војни експерт Владислав Шуригин рекао је дневном листу «Известија»:

„Именовање Герасимова за команданта Здружених снага озбиљно подиже статус специјалне војне операције. У нашој командној структури начелник Генералштаба је друга фигура – одмах после врховног команданта. У неким стварима је статус начелника Генералштаба чак и изнад статуса министра одбране».

Објаснио је и у чему и зашто:

– Не смемо заборавити да начелник Генералштаба има право да издаје упутства о војним питањима не само Министарству одбране, већ и другим органима за спровођење закона. Такође, Генералштаб има и имаће важну реч у набавци наоружања и војне опреме.

Шуригин наглашава да досадашњи командант – Сергеј Суровикин – ни у том својству није имао право да наређује далеколетној авијацији, Ратној морнарици, Главној обавештајној управи итд. Он је комуницирао са Руском гардом и другим агенцијама за спровођење закона преко њихових органа управљања.

„Именовањем Герасимова, целокупна војна моћ државе биће усмерена на решавање задатака специјалне операције“, рекао је Шуригин.

По његовим сазнањима, улоге унутар «тријумвирата» заменика Герасимова биће подељене овако:

– главнокомандујући Копнене војске Олег Саљуков биће задужен за организацију обуке,

– заменик начелника Генералштаба Оружаних снага РФ, Алексеј Ким, разрађиваће борбене планове,

– Сергеј Суровикин ће наставити да командује трупама директно на ратиштима.

Слично на све гледа и московски универзитетски профессор Александар Перенџијев:

„Суровикин је био ограничен у овлашћењима због положаја у хијерархији Оружаних снага. У многим случајевима је деловао као нека врста молиоца – обраћао се начелнику Генералштаба по одређеним питањима. А Герасимов се о многим питањима може директно обратити и председнику Путину, заобилазећи министра одбране када је то потребно».

Лидер организације «Руски савез ветерана Авганистана», бивши сенатор Франц Клинцевич је поводом промена у руковођењу специјалном операцијом рекао:

„Лично сам много пута имао посла са Герасимовом који оставља утисак одличног теоретичара и војсковође. Споља је невероватно миран, али у исто време компетентна, чврста и интелигентна особа. Начелник Генералштаба има одлично војно образовање. Уверен сам да је ово именовање далекосежно и да се на резултате неће дуго чекати».

Клинцевич посебно указује: «У овом тешком тренутку, улога Герасимова биће налик раду неурохирурга. Са њим се прелази на нову фазу специјалне операције која ће тражити доношење одлука које су у надлежности само нивоа начелника Генералштаба. Циљ је успешно парирање НАТО у рату који је против нас покренут».

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар