Одабрано Свијет

САД формирају „источни НАТО“ чији врх копља ће бити окренут против Кине и Русије

РАЧУНАЈУ НА УЧЕШЋЕ АУСТРАЛИЈЕ, ЈАПАНА, Ј. КОРЕЈЕ, ИНДИЈЕ, ИНДОНЕЗИЈЕ, ФИЛИПИНА...

Кинески маринци

  • Вашингтону ће најтеже бити са Индијом, која би уласком у антикинески пакт и добила и изгубила, а најлакше Аустралијом, главни амерички савезник изван НАТО. Њена армија има 80.000 војника, са америчким тенковима Абрамс и оклопним транспортерима М113,  америчким хаубицама М198 и М2А2, америчким ракетним системима „Џевелин“ и топовима М4А1, америчким хеликоптерима „Чинук“, Black Hawk и авионима
  • Амерички потези – по процени експерата –  могу довести до стварања руско-кинеског војног савеза. Утолико пре што бар неким чланицама Шангајске организације за сарадњу, а у њој су Русија, Кина и Индија, већ `пада на памет` да је треба претвотити у војно-политички блок

ВАШИНГТОН форсирано ради на формирању „источног НАТО“ врх чијег копља ће бити примарно окренут према Кини, али – и према Русији.

У његовом саставу биће стотине хиљада војника, ударне групе бродова око носача авиона и стратешка авијација.

Разговори о „источноазијско-пацифичком НАТО“ почели су још крајем 2000-их.

Јапански премијер Шинзо Абе је 2007. године предложио организацију такозваног четвоространог дијалога о безбедности, са  учешћем Сједињених Држава, Јапана, Аустралије и Индије. Од тога је кртенуло, а Абе тада није наступио на своју руку.

Са могућношћу да им се придруже и друге азијске земље које се граниче са Кином. Пре свих Јужна Кореја.

Американци сматрају Кину својим главним геополитичким противником.

Јапан са Пекингом – поред борбе за регионалну доминацију – има територијални спор. САД на јапанским острвима одавно има изграђене моћне војне базе.

Амерички сателит је Аустралија, главни амерички савезник изван НАТО.

Аустралијанци су учествовали у Заливском рату, борили се у Авганистану и Ираку.

Вашингтон више није сигуран да су му носачи авиона карта која гарантује победу

Армија те земље има 80.000 војника, са америчким тенковима Абрамс и оклопним транспортерима М113,  америчким хаубицама М198 и М2А2, америчким ракетним системима „Џевелин“ и топовима М4А1, америчким хеликоптерима „Чинук“,  Black Hawk и авионима.

Американци убрзавају формирање антикинеске коалиције засноване на већ постојећем Четвоространом дијалогу о безбедности. Истовремено активно утичу на Индију да се укључи у нови пакт.

Војни експерти процењују да ће Вашингтон покушати да у савез укључи и друге земље попут Филипина и Индонезије.

Амерички потези – по процени експерата –  могу довести до стварања руско-кинеског војног савеза.

Утолико пре што бар неким чланицама Шангајске организације за сарадњу, а у њој су Русија, Кина и Индија, већ `пада на памет` да је треба претвотити у војно-политички блок.

Ово ће озбиљно закомпликовати ситуацију у региону за Сједињене Државе. Међутим, Вашингтон жели да успостави пуну контролу над источном и југоисточном Азијом и Пацификом јер процењује да ће у будућности постати локомотива светске економије и арена ривалства између водећих сила.

По проценама, формирање нове војне коалиције – „источног НАТО“ – потрајаће дуже од годину дана.

Зато што има противника колико и присталица.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/sad-formiraju-istocni-nato-ciji-vrh-koplja-ce-biti-okrenut-protiv-kine-i-rusije

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар