Свијет

САД желе да Кини преко царина узму $200 милијарди (годишње) – Пекинг ће узвратити истом мјером

ПЕКИНГ УПОЗОРИО ВАШИНГТОН ДА ПОДРИВА КИНУ, СВИЈЕТ И САМЕ СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ

КИНА је данас саопштила да ће бити приморана да предузме узвратне мјере после нових америчких пријетњи царинама на 200 милијарди долара увоза из Кине.

Кинеско Министарство трговине је у саопштењу оцијенило пријетње као „потпуно неприхватљиве“ и навело да „ирационално“ понашање САД подрива „Кину, свијет и саме САД“.

„У циљу очувања фундаменталних интереса државе и народа, кинеска влада ће, као и раније, предузети неопходне узвратне мјере. Истовремено, позивамо међународну заједницу да ради на очувању правила слободне трговине и мултилатералног трговинског система и да се заједнички супротстави трговинском хегемонизму“, наводи се у саопштењу кинеског министарства.

Кинеско министарство је саопштило да је шокирано акцијама Вашингтона, а Пекинг је такође најавио додатну жалбу против САД у Свјетској трговинској организацији.

Амерички трговински представник Роберт Лајтхајзер је рекао да су САД припремиле нову листу кинеских производа у вриједности од 200 милијарди долара годишње који би од септембра могли бити изложени царинама.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар