Свијет

Савјет безбједности УН продужио мандат Еуфора, али без помињања ОХР и високог представника

ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈИО РЕЗОЛУЦИЈУ 2604 ЈЕР БИ У СУПРОТНОМ МАНДАТ ЕУФОР ПРЕСТАО 5. НОВЕМБРА
  • Стални представник Русије Василиј НЕБЕНЗЈА: Русија забринута због погоршане политичке ситуације у БиХ која је постала још сложенија због неодговорних поступака спољашњих сила. Дејтонски споразум нема алтернативу, његово уништавање је озбиљна пријетња за Балкан
  • Представник БиХ Свен АЛКАЛАЈ: Шмит је у извјештају добро представио ситуацију у БиХ. БиХ се суочава са највећом егзистенцијалном кризом након рата, коју предводе Милорад Додик и СНСД. Жао ми је што нисмо имали прилику чути обраћање Шмита, али моје излагање представља сажетак његовог извјештаја
  • НЕБЕНЗЈА: Канцеларија високог представника постала је извор проблема у БиХ. Шмитов извјештај Савјет безбједности УН не мора ни да разматра као што не разматра извјештаје приватних лица. Тај извјештај је, иначе, пристрасан и његов циљ је само један – да се уништи и најмања искра разумијевања, мира и сарадње међу народима у БиХ
  • Стални кинески представник у УН Генг ШУАНГ: Све проблеме БиХ треба да ријеше домаћи политичари, систем високог представника и бонских овлаштења припадају прошлости. Међународна заједница треба да заузме непристрасан, уравнотежен и опрезан приступ, узимајући у обзир мишљења свих страна, а и да избјегава наметање спољних рјешења. Кина охрабрује све стране у БиХ да појачају дијалог и да поштују Дејтонски споразум
  • Стални представник САД Линда Томас ГРИНФИЛД: Реторика мржње треба да престане. Позиви српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на одвајање војске, институција и обавјештајних агенција Републике Српске опасан су пут за БиХ и Балкан. Поступци српског члана Предсједништва БиХ воде стварању новог устава, што представља пријетњу архитектури Дејтонског мировног споразума, која је толико дуго одржавала мир у БиХ

САВЈЕТ безбједности УН једногласно је усвојио резолуцију 2604 којом се продужава мандат ЕУФОР, али се у том документу – како је и најављивано – не помињу ОХР и високи представник.

Досадашњи мандат мисије ЕУФОР, да није била усвојена нова резолуција, био би окончан 5. новембра.

Предсједавајући Савјета безбједности Хуан Рамон де ла Фуенте  је навео да ће усвајање резолуције о продужењу мандата мисији Алтеа у БиХ на још годину дана помоћи стабилизацији ситуације у земљи.

Де ла Фуенте, који је и стални представник Мексика у УН, је рекао да је битно усвајање резолуције али и да се одржи дискусија о стању у БиХ.

Небензја: Неке силе не желе да се одрекну улоге тутора БиХ

У БиХ нема високог представника, нити кандидата да данас буде именован на ту функцију, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

Нагласио је да је Русија забринута због погоршане политичке ситуације у БиХ која је постала још сложенија због неодговорних поступака спољашњих сила, које угрожавају догогодишњи процес помирења.

Према његовим ријечима, Русија не може остати равнодушна и неће прихватити оно што раде «колеге у Савјету безбједности» јер код појединих сила постоји недостатак жеље да се изађе из улоге тутора БиХ и да се људима у БиХ диктира како да граде земљу и управљају њоме.

Говорећи о илегалним поступцима бившег високог представника Валентина Инцка, Небензја је истакао да је Инцко одлучио да на крају мандата аутократски унесе амандмане у кривични закон БиХ, без консултовања политичких страна у земљи, што је довело до нових неслагања међу народима у БиХ који се још нису у потпуности опоравили од посљедица рата.

Небензја је напоменуо да су «колеге» покушале да именују Шмита мимо Савјета безбједности и тиме прекршиле међународног права и процедуре именовања.

Истакао је да је Канцеларија виског представника постала извор проблема у БиХ.

Осврћући се на извјештај Шмита Савјету безбједности УН, Небензја је рекао да Савјет не мора да разматра извјештаје “приватних лица”, иначе би био озбиљно угрожен ауторитет тог тијела.

Он је нагласио да је поменути документ пристрасан и да је његов циљ само један – да се уништи и најмања искра разумијевања, мира и сарадње међу народима у БиХ.

С тим у вези, он је скренуо пажњу на извјештај Републике Српске.

Руски дипломата навео је да је ОХР престао бити инструмент за постизање помирења, те да сумње у вези с тим отклања приложени документ. Осим тога, према ријечима Небензје, ОХР је постао извор великих проблема који су пријетња цијелој структури Дејтонског споразума.

“Зашто покушавате да сахраните крхки мир у земљи у срцу Европе и како су ваши поступци у складу са принципима демократије и независности које толико заговарате у оваквим ситуацијама? Одакле долазе двоструки аршини у случају БиХ?”, упитао је Небензја.

Представник Русије навео је да Москва жали због демонизовања свега што су Срби у БиХ постали у посљедње вријеме, те да су Срби централни елемент бројних унутрашњих политичких снага.

Небензја је нагласио да у све процесе треба укључити стране у БиХ.

Он је рекао да Дејтонски споразум нема алтернативу, те да је његово уништавање озбиљна пријетња за Балкан.

Небензја је додао да Русија подржава територијални интегритет БиХ и једнака права сва три конститутивна народа.

Он је рекао да Русија жали што изјаве представника БиХ Свена Алкалаја немају подршку оба ентитета.

Свен Алкалај

Алкалај је раније истакао да је “Шмит у извјештају добро представио ситуацију у БиХ”. Он је оцијенио да се БиХ суочава са највећом егзистенцијалном кризом након рата, коју, како је рекао, “предводе Милорад Додик и СНСД”.

Он је, ипак, истакао да “нису само проблеми у Републици Српској, те да се у Федерацији БиХ три године не може оформити нова влада.

“Жао ми је што данас нисмо имали прилику чути обраћање Шмита, али моје излагање представља сажетак његовог извјештаја”, каже Алкалај.

Он је навео и да БиХ имала веома успјешну сарадњу са ЕУФОР-ом све ове године

Кина за непристрасан приступ међународне заједнице

Стални кинески представник у УН Генг Шуанг рекао је да све проблеме БиХ треба да ријеше домаћи политичари, те да систем високог представника и бонских овлаштења припадају прошлости.

Шуанг је на сједници Савјета безбједности у оквиру расправе о стању у БиХ позвао међународну заједницу да заузме непристрасан, уравнотежен и опрезан приступ, узимајући у обзир мишљења свих страна и да избјегава наметање спољних рјешења.

Он је указао да се БиХ у протеклом периоду суочава са све већим изазовима и да све проблеме треба да рјешава народ те земље.

Према његовим ријечима, Кина охрабрује све стране у БиХ да појачају дијалог и да поштују Дејтонски споразум.

Он је у вези са високим представником у БиХ подсјетио да на основу Дејтонског споразума Савјет безбједности има неспорну улогу у његовом именовању и да је то давно установљена пракса коју треба поштовати.

Према његовим ријечима, систем високог представника и бонских овлаштења били су посебни договори у посебној ери.

САД сматрају да је БиХ на кључној раскрсници

БиХ се налази на кључној раскрсници у историји, а три најбитније ствари на које треба обратити пажњу су опасна реторика, заштита ОХР и спровођење реформе изборног процеса, оцијенила је амбасадор САД у УН Линда Томас Гринфилд.

Она је на сједници Савјета безбједности УН упозорила да реторика мржње треба да престане, те оцијенила да су позиви српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на одвајање војске, институција и обавјештајних агенција Републике Српске, како је рекла, “опасан пут за БиХ и Балкан”.

Према њеним ријечима, поступци српског члана Предсједништва БиХ воде “стварању новог устава, што представља пријетњу за архитектуру Дејтонског мировног споразума, која је толико дуго одржавала мир у БиХ”.

Гринфилдова је нагласила да је кључан територијални интегритет БиХ, те да је вријеме да се званичници у БиХ баве управљањем, да служе народу и да се морају састајати редовно.

Она је позвала на формирање владе у Федерацији БиХ.

Гринфилдова каже да Кристијан Шмит има пуну подршку Вашингтона, да је потребно сачувати ОХР, те да је важна борба против корупције.

“Све стране у БиХ треба да одаберу мир, стабилност и напредак”, поручила је она.

Србија: Дијалог је једини пут напријед

“Република Србија од међународне заједнице очекује непристрасан и балансиран приступ овим питањима. Верујемо да је дијалог унутар институција у БиХ једину начин за изградњу поверења и постизање компромиса”, рекао је амбасадор Србије при УН, Немања Стевановић.

Навео је и да Србија сматра да одлука о Канцеларији високог представника међународне заједнице треба да буде донијета у духу сарадње и поштовања свих свјетских фактора и уз консензус чланица Савјета безбједности УН.

“Србија ће наставити да буде укључена на најконструктивнији начин као што смо то чинили и у прошлости”, рекао је српски амбасадор, наводећи да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ.

Навео је и да ће Србија подржати све договоре које постигну два ентитета, те да се противи рјешењима која нису донијета консензусом.

“Пут ка будућности је поплочан добросусједским односима и активном сарадњом у региону. Србија ће наставити да подстиче све политичке факторе у БиХ да наставе пут у том правцу”, рекао је Стевановић.

Он је нагласио да је иницијатива “Отворени Балкан” сјајан примјер како је сарадња сусједних земаља могућа.

“Снажно смо уверени да се договор може постићи ако постоји толеранција, поверење и уважавање”, рекао је Стевановић.

Амбасадор Србије је рекао и да су рат и конфликти одавно окончани, да је то поглавље историје затворено, као и да су све државе кренуле напред.

“Стога мислимо да такав језик не би требало користити описујући стање у региону”, рекао је Стевановић коменатришући део нове резолуције Савјета безбједности.

Француска поздравила усвајање Резолуције 2604

Стални представник Француске у УН Николас де Ривијер рекао је да ова земља подржава усвајање француског приједлога резолуције у Савјету безбједности УН о продужетку мандата ЕУФОР-а.

Де Ривијер је рекао да је од периода рата у БиХ деведесетих година прошлог вијека остварен значајан напредак, али да су политичке тензије и даље јаке.

Он је истакао да Француска подржава европски пут БиХ, као и цијелог западног Балкана.

Према његовим ријечима, ЕУ је играла главну улогу у стабилизацији и одржавању мира у БиХ, посебно захваљујући ЕУФОР-у.

Де Ривијер је позвао политичке лидере у БиХ да превазиђу несугласице и спроведу реформе изборног процеса.

Француски представник нагласио је да „високи представник има кључну улогу у БиХ, коју Француска подржава“.

Де Ривијер сматра да „високи представник може да допринесе одржавању стабилности у БиХ“.

Изасланик је изјавио и то да Француска осуђује сваку форму угрожавања територијалног интегритета БиХ и жали због блокирања установа на нивоу БиХ.

Де Ривијер је нагласио да Француска осуђује глорификацију осуђених ратних злочинаца и додао да је помирење једина солидна основа за будућност БиХ.

Хрватска тражи промјену изборних закона

Амбасадор Хрватске при УН, Иван Шимоновић рекао је да Загреб подржава стабилну и просперитетну БиХ, те наставља да поштује територијални интегритет.

Постојећи изборни оквир онемогућава Хрватима у БиХ да изаберу своје легитимне представнике у Предсједништву, истакао је хрватски амбасадор.

Шимоновић је указао да је то разлог због којег се изборни закони морају мјењати и да Хрватска подржава промјене законског оквира у складу са одлукама Европског суда за људска права.

Велика Британија подржава рад ОХР-а

Велика Британија наставља да подржава територијални интегритет и целовитост БиХ, наводећи да се нова Резолуција Савета безбједности ослања на претходне одлуке најмоћнијег тела светске организације.

“Кристијан Шмит није са нама, али му се захваљујемо на исцрпном извештају и у потпуности подржавамо његов рад, као и употребу извршних овлашћења, уколико се за тиме укаже потреба”, рекла је представница Велике Британије.

Британија сматра да затварање канцеларије високог представника у БиХ, или ОХР-а, није у интересу становника ове државе.

ЕУ: Мисија Еуфор-а значајна за стабилност БиХ

Шеф Делегације ЕУ у УН Бјерн Олоф Ског истакао да политички лидери у БиХ треба да превазиђу несугласице и да пажњу обрате на реформе што ће омогућити напредак на путу ка ЕУ.

Ског је на сједници Савјета безбједности УН поздравио је једногласно усвајање продужења мандата мисије Еуфора “Алтеа” на још годину дана и нагласио њен значај у одржавању мирног и стабилног окружења у БиХ.

Он је констатовао да политички лидери у БиХ, нажалост, нису уважили позив ЕУ да се 2021. година као неизборна искористи за спровођење реформи, већ су се вратили националистичкој реторици, што је изазвало политичку кризу и онемогућило испуњавање 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Ског је рекао да су власти у БиХ прошле године предузеле одређене кораке из Мишљења ЕУ, укључујући одржавање локалних избора у Мостару први пут од 2008. године.

“Европски савјет је тражио од власти у БиХ да крену у праћење 14 кључних приоритета наведених у Мишљењу Европске комисије о захтјеву за чланство БиХ”, напоменуо је шеф Делегације ЕУ.

Ског је изразио жаљење што се на сједници није могло чути обраћање Кристијана Шмита, али је поздравио његов извјештај који је подијељен чланицама Савјета безбједности УН

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар