Одабрано Свијет

Сенат САД упозорен да Трамп није вођа никакве побуне и да више не може бити опозван

У ГОРЊЕМ ДОМУ КОНГРЕСА САД БИЋЕ ОДРЖАНО ИЛИ ОДБАЧЕНО ПОЛИТИЧКО СУЂЕЊЕ ЕКС-ПРЕДСЈЕДНИКУ

Брус Кастор

  • Трампови адвокати Брјус Кастор и Дејвид Шоен указали сенаторима да се уставна норма о опозиву шефа државе не може односити на Трампа јер он више није предсједник САД: „Та одредба захтјева да лице против којег се примењује реално буде на функцији предсједника САД. Будући да 45-ти предсједник Сједињених Држава више није предсједник Сенат је не може примјенити против њега нити га уклонити са функције опозивом

АДВОКАТИ Доналда Трампа сачинили су одговор на кључну импичмент-оптужбу демократске већине у Представничком (доњем) дому Конгреса САД да је своје присталице 6. јануара подстицао на побуну и да је у њој сам учествовао.

Како је објавио изразито антитрамповски The New York Times, адвокати Брус Кастор и Дејвид Шоен указали су да се уставна норма о опозиву шефа државе не може односити на Трампа јер он више није предсједник САД:

„Та уставна одредба захтјева да лице против којег се примјењује реално буде на функцији предсједника САД. Будући да 45-ти предсједник Сједињених Држава више није предсједник Сенат не може примјенити против њега нити га уклонити са функције опозивом“.

Трампова одбрана у истом документу негира оптужбе да је он прекршио заклетву и да није испунио уставну дужност да брани Устав САД.

Његови адвокати посебно указују да је он – и у складу са Првим амандманом на Устав САД о слободи говора – имао право на тврдње о изборној крађи.

Кастор и Шоен су скренули пажњу Сенату САД – који ових дана треба да се упусти у политичко суђење Трампу – и на околност да он за вријеме одлучивања о импичменту у Представничком дому није добио прилику ни да говори у своју одбрану, док су прописане процедуре кршене толико да није спроведена ни истрага истрага поводом упада Трампових присталица у Конгрес САД.

Трампови адвокати су у истом документу закључили да он није учествовао ни у каквој побуни, а сам процес импичмента назвали – неуставним.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар