Свијет

Си маринцима: Наше оружане снаге морају стално бити спремне за велики рат

НИЈЕ ПРЕЦИЗИРАО ПРОТИВ КОГА, АЛИ ЈЕ ЈАСНО ДА ЈЕ ИМАО У ВИДУ СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ
  • Пред припадницима корпуса кинеске поморске пешадије додатно нагласио: «Наше оружане снаге морају бити у стању високе приправности и апсолутно лојалне. Потпуно чисте и апсолутно поуздане“

КИНЕСКИлидер Си Ђинпинг позвао је оружане снаге своје земље да се спреме за рат. Другим ријечима: да одсад па надаље буду у непрекидној приправности за такав рат.

Очекивано, није прецизирао с ким. Али, није ни морао, с обзиром на то да је Кина – због своје величине и војне моћи – стално довољно спремна да добије рат са Вијетнамом, Јужном Корејом, па и Јапаном.

Припреме, додатне припреме и улагања у модерно наоружање, Кини могу бити потребни само у случају да зарати са Русијом, Индијом или САД.

Пошто Русију из такве могућности треба унапред искључити, остају само Индија и Сједињене Државе. А у суштини – само Американци.

Си је ово рекао након што је извршио инспекцију корпуса поморске пјешадије. Још је додатно нагласио:

«Наше оружане снаге морају бити у стању високе приправности и апсолутно лојалне. Потпуно чисте и апсолутно поуздане“.

Обећао је да ће јачање војне моћи земље бити један од приоритета и новог петогодишњег плана развоја Кине.

Са тежиштем на развоју и јачању морнарице, укључујући поморску пешадију.

Претходних дана је Хенри Кисинџер, бивши државни секретар САД, прво упозорио да конфликт САД и Кине може имати теже посљедице од Хладног рата из времена конфронтације САД и СССР. Па потом препоручио Вашингтону да нађе партнера за супротстављање Кини по формули која је коришћена када је Пекинг превучен на страну САД против Совјетског Савеза.

Није поменуо Русију, али ју је, нема сумње, имао у виду. Само, Русија неће помагати САД против Кине…

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар