Свијет

Сијарто: Мађарска је веома суверена земља и не мари за инструкције Сједињених Држава

ОДРЕАГОВАО НА САЛИВАНОВО УПОЗОРЕЊЕ ДА СТРПЉЕЊЕ САД ПОВОДОМ ПРИЈЕМА ШВЕДСКЕ У НАТО НИЈЕ НЕОГРАНИЧЕНО
  • Министар спољних послова Мађарске Петер СИЈАРТО: Мађарска никада не критикује одлуке Сједињених Држава, нити одлуке америчког Конгреса. Никада се не мијешамо у оно што они стављају на дневни ред или шта не чине. То је наше очекивање и од других. Није нам тешко да будемо искрени због оваквих упутстава, јер ми нисмо 51. америчка држава, већ веома суверена земља

МАЂАРСКА је суверена држава и не мари за упутства Сједињених Држава о томе како да настави са ратификацијом кандидатуре Шведске за чланство у НАТО, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Савјетник Џоа Бајдена за националну безбједност, Џејк Саливан, упозорио је јуче да америчко стрпљење не може бити неограничено када је ријеч о напредовању Шведске у придруживању Алијанси.

– Прије свега, желим да јасно ставим до знања да сви морају да схвате да је Мађарска суверена земља. И не само да сви морају да то разумију, већ сви морају да то поштују. Без обзира на то да ли је то велесила Истока или суперсила Запада или било која друга земља – морају да поштују да је Мађарска држава и да је мађарски парламент суверени ентитет – рекао је Сијарто.

Он је истакао да Мађарска никада неће да поступа према упутствима која долазе са било ког мјеста у свијету.

– Такве изјаве су апсолутно непотребне и апсолутно показују непоштовање према Мађарској – нагласио је.

Још је указао да Мађарска никада не критикује одлуке Сједињених Држава, нити одлуке америчког Конгреса.

– Никада се не мијешамо у оно што они стављају на дневни ред или шта не чине. То је наше очекивање и од других. Није нам тешко да будемо искрени због оваквих упутстава, јер ми нисмо 51. /америчка/ држава, већ веома суверена земља – додао је Сијарто.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар