Одабрано Свијет

Сијарто: Шокиран сам, Стејт департмент опет оцењује стање у другим земљама, а нема право на то

ПОРУЧИО ВАШИНГТОНУ: О СТВАРИМА МАЂАРСКЕ ОДЛУЧИВАЋЕ МАЂАРСКИ НАРОД
  • Петер СИЈАРТО: „Стејт департмент САД сваке године да себи право да даје оцјене о другим земљама и њиховим домаћим проблемима. Да оцјењује ситуацију у другим земљама. Ко им је дао то право?“
  • „Нечувено је што званичници Вашингтона доносе закључке о другим земљама на основу информација добијених за новац самих Сједињених Држава“

АМЕРИЧКИ Стејт департмент, објављујући своје извештаје о стању људских права у свијету, мијеша се у унутрашње ствари других земаља – изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Након састанка са колегом из БиХ Елмедином Конаковићем, на исту тему је додатно рекао:

„Шокиран сам што Стејт департмент САД сваке године да себи право да даје оцене о другим земљама и њиховим домаћим проблемима. Да оцјењује ситуацију у другим земљама. Ко им је дао то право? Није ми познат ниједан извјештај Министарства спољних послова Босне и Херцеговине, а поготово мог министарства, о људским правима и стању у другим земљама”.

Сијарто је рекао и да државе не би требало да оцјењују унутрашње ствари других земаља:

„Нечувено је што званичници Вашингтона доносе закључке о другим земљама на основу информација добијених за новац самих Сједињених Држава“.

Ово „нечувено“ фактички значи – недопустиво.

О стању у својој земљи и њеном држању према америчком туторисању, рекао је:

„О стварима Мађарске, одлучиваће мађарски народ. Нећемо дозволити да било ко доводи у питање мађарску демократију и вољу мађарског народа исказану на демократским изборима“.

Руска амбасада у Вашингтону је 20. марта назвала „циничним и лицемјерним“ објављивање извјештаја Стејт департмента о људским правима поводом 20. годишњице америчке инвазије на Ирак.

Амерички амбасадор у Будимпешти Дејвид Пресман позвао је 10. марта мађарског премијера Виктора Орбана да окрене леђа Русији и ојача везе са Западом. Он је напоменуо да је Орбан тренутно на раскрсници и да је наступио важан тренутак за Мађарску да одлучи о својој будућности.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар