Свијет

SIPRI: Две хиљаде нуклеарних бомби – углавном америчких и руских – спремно је за лансирање

СТОКХОЛМСКИ ИНСТИТУТ ИЗРАЧУНАО: ДЕВЕТ АТОМСКИХ СИЛА ИМА ЗАЈЕДНО 12.512 НУКЛЕАРНИХ БОМБИ
  • Кинески нуклеарни арсенал се, према проценама SIPRI, повећао са 350 на 410 бојевих глава и наставиће да се повећава. СЈеверна Кореја тренутно има око 30 бојевих глава и довољно материјала за производњу још 50-70
  • Шведски институт претпоставља да ће и Велика Британија, Француска, Израел, Индија и Пакистан повећавати и модернизовати свој нуклеарни арсенал

НУКЛЕАРНЕ силе модернизују своје арсенале, а број распоређених нуклеарних бојевих глава расте усред сукоба у Украјини – објавио је Стокхолмски међународни институт за истраживање мира (SIPRI).

Према његовој статистици, у јануару 2023. су Русија, САД, Велика Британија, Француска, Кина, Индија, Пакистан, Сјеверна Кореја и Израел заједно имали укупно око 12.512 нуклеарних бомби, од којих је 9.576 било у складиштима за потенцијалну употребу.

То је 86 више у односу на јануар 2022. године.

SIPRI наглашава да је око 2 хиљаде бојевих глава, које углавном припадају Сједињеним Државама и Руској Федерацији, „у стању високе приправности за употребу“.

Шеведски институт појашњава да су САД и Русија лидери по броју распоређених бојевих глава на почетку 2023-ће. Односно: да те две земље поседују око 90 одсто свог нуклеарног оружја на планети.

За њима слиједе Француска и Велика Британија.

Кинески нуклеарни арсенал се, према процјенама SIPRI, повећао са 350 на 410 бојевих глава и наставиће да се повећава.

Указао је и да се претпоставља да ће и Велика Британија, Француска, Израел, Индија и Пакистан повећавати и модернизовати свој нуклеарни арсенал.

Сјеверна Кореја тренутно има око 30 бојевих глава и довољно материјала за производњу још 50-70.

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков назвао је неадекватним тврдње да западне земље, за разлику од Русије, имају одговоран приступ у нуклеарној сфери.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је 30. новембра 2022-ге истакао да је неопходно избјећи било какав војни сукоб између нуклеарних сила, чак и уз употребу конвенционалног наоружања.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар