Свијет

Широм Њемачке хапшења организације „Грађани Рајха“ која је спремала државни удар

ЗАСАД ПРИВЕДЕНО 25 – У АКЦИЈИ „СЈЕНКА“ УЧЕСТВОВАЛЕ 3000 ПОЛИЦАЈАЦА
  • У шест сати ујутро специјална јединица полиције упала је у кућу бивше посланице десничарске Алтернативе за Њемачку (АфД) и актуелне судије Биргит М.-В. у Берлину. Само три минута касније полиција је извршила акцију у једном дворцу у Бад Лобенштајну. Дневник Билд пише да су принц Хајнрих XIII Ројс и судија Биргит М.-В. формирали терористичку мрежу
  • Власти тврде да је вентрално тијело терористичке мреже, која је планирана државни удар, био је „Савјет“. Нека врста владе у сјенци са ресорима – од правосуђа, спољних послова до здравства
  • „Грађани Рајха“ су групација која не признаје Савезну државу Њемачку и њене демократске структуре. Њени чланови одбијају да плаћају порез и у конфликту су са властима. Министарство унутрашњих послова процјењује да та организација броји око 21.000 припадника

ДВАДЕСЕТ пет осумњичених чланова и присталица екстремно десничарске организације „Грађани Рајха“ приведено је рано јутрос током рација широм Њемачке, саопштило је тужилаштво те земље, додајући да су рације спроведене у 11 њемачких покрајина.

Ухапшени осумњичени су дио терористичке групе чији је циљ било рушење постојећег државног поретка у Њемачкој, које није искључивало насиље као средство за постизање циља, наведено је у саопштењу.

Осумњичени су ухапшени у њемачким покрајинама Баден-Виртемберг, Баварска, Берлин, Хесен, Доња Саксонија, Саксонија, Тирингија, као и у Аустрији и Италији, саопштило је Тужилаштво.

Осумњичени се терете да су се, до краја новембра 2021. године, припремали да изведу акције засноване на њиховој идеологији, наведено је у саопштењу.

У полицијској акцији „Сјенка“ око 3.000 припадника полиције претресло је 137 објеката 52 осумњичених. У шест сати ујутро специјална јединица полиције упала је у кућу бивше посланице десничарске Алтернативе за Њемачку (АфД) и актуелне судије Биргит М.-В. у Берлину. Само три минута касније полиција је извршила акцију у једном дворцу у Бад Лобенштајну.

Истовремено је полиција упала у око 30 објеката, међу којима су аутомеханичарска радња, радња за столарију.

Дневник Билд пише да су принц Хајнрих XIII Ројс и судија Биргит М.-В. формирали терористичку мрежу. Међу даљим осумњиченима су и неки бивши одборници АфД.

Савезна криминалистичка служба (ЛКА) добила је информације о формирању терористичке мреже, те је крајем августа изразила сумњу да је у питању „удруживање опасно по Устав“.

Централно тијело терористичке мреже, која је планирана државни удар, био је Савјет. Он је био нека врста кабинета владе у сјенци са ресорима од правосуђа, спољних послова до здравства.

Чланови Савјета су се од новембра прошле године редовно тајно састајали, како би планирали преузимање власти и успостављање сопствених државних структура, наводи Тужилаштво. План је био да „војно крило“ на нивоу општина, кругова преузме власт.

Међу осумњиченима је и активни припадник специјалне војне јединице КСК, чији су стан и канцеларија у касарни у Калву претресени. Војник је био члан штаба елитне јединице, наводи Војна обавјештајна служба (МАД).

Послије пуча група је намјеравала да формира владу, а нови владин апарат требало је да ради по монархистичким правилима, подијељен на разна министарства као „кнежевине“.

Иначе за сваки ресор већ су били одређени људи, а, како преносе медији, ради се о особама на утицајним положајима из социјалних и финансијских области јавног живота.

Министар правосуђа Њемачке Марко Бушман оцијенио је да је данашња акција полиције „антитерористичка“.

– Од јутрос су у току акције против терористичке мреже из сцене „Грађана Рајха“. Постоји сумња да је био планиран оружани напад на уставне органе – написао је на Твитеру.

„Грађани Рајха“ су групација која не признаје Савезну државу Њемачку и њене демократске структуре. Њени чланови одбијају да плаћају порез и у конфликту су са властима.

Министарство унутрашњих послова процјењује да та организација броји око 21.000 припадника.

(Танјуг)

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар