Одабрано Свијет

Словачки европосланик: Баш је добро како су Французи казнили Макронову политику према Русији

ЉУБОШ БЛАХА: И ЛИБЕРАЛИ СУ ЗАСЛУЖЕНО ПРЕТРПЕЛИ ОГРОМНЕ ГУБИТКЕ - БИЋЕ БОРБЕ
  • Комбинација левичарства и патриотизма, по мом мишљењу, јесте будућност Европе. И кад видим да у неким другим државама, као на пример странка Саре Вагенкнехт у Немачкој, остварује значајан успех захваљујући таквој политици, мислим да ће у Европарламенту управо такви европосланиици бити у стању да мешају карте: левичари и патриоте истовремено
  • Не слажемо се са социјалистима и демократама. Они су за мултикултурализам, ми смо против мултикултурализма. Они су за миграцију, ми смо против нелегалне миграције. Они су за ескалацију конфликта са Руском Федерацијом и милитаризацију; ми се залажемо за мировно решење. Они су за „Зелени курс“, а ми смо против „Зеленог курса“ у облику у ком га данас познајемо. Они се залажу за виртуелну федерализацију Европске уније и укидање VETA, а ми смо против
  • Желимо да имамо добре односе са све четири стране света и да прекинемо са русофобијом, синофобијом као и свим непријатељским дејствима према такозваним непожељним режимима. Зато имам намеру да искористим своје могућности за успостављање контаката са представницима Русије, Кине, Кубе, Венецуеле и других држава које се често сматрају непожељнима, посебно у десничарским и либералним круговима у ЕУ

Извор: Факти

ЉУБОШ Блаха је био заменик председника Националног савета Словачке Републике, а претходних дана је изабан за посланика Европарламента из редова партије СМЕР-Правац Социјалдемократија.

Блаха је у интервјуу са Ленком Златев за словачку TV OTV прво рекао да члан Европског поарламента постаје 16. јула и да је његов СМЕР добио 5 места уместо досадашњих 3, што је оценио као велики успех.

* Можемо ли да кажемо да резултати европских избора копирају политичку атмосферу или ситуацију у Словачкој?

Не бих рекао да је то потпуна имитација наше ситуације јер је излазност била много нижа иако далеко виша у односу на прошле изборе. Раније је била негде око 22 посто, сада је била 34,8 одсто. Међутим, истина је да су ови избори били за оне који чврсто стоје на властитим ногама. Управо овде свака партија може да мобилише своје најоданије бираче. Мислим да то показује неке тенденције.

Биће борбе, што смо одавно најавили. А чињеница да је странка Прогресивна Словачка у потпуности прогутала своје политичке партнере веровстно ће имати последице, јер не мислим да ће друге опозиционе странке да седе скрштених руку и аплаудирају чињеници да их странка Прогресивна Словачка апсорбује. Пре ће бити да ће се они уразумити, па може доћи до сукоба и покушаја да се отцепе од Прогресивне Словачке.

* Да ли је било неких изненађења када је реч о другим државама Европске уније?

Да, ситуација у Француској ме је обрадовала. Није ме толико изненадила колико ме је обрадовала. С једне стране, француска влада је де факто била творац најагресивнијег односа према Руској Федерацији због рата у Украјини. И онда је лепо испало, Французи су казнили ту политику. Зато што Французи, као и већина грађана ЕУ, желе мир и не желе да конфликт са Руском Федерацијом прерасте у нуклеарни рат.

Зато је Емануел Макрон добио такав ударац и то је добра вест. Пошто је био принуђен да смени читаву владу, то такође може да искомпликује његову даљу владавину и даља ратна дејства према Руској Федерацији. Тако да је то несумњиво добра вест, као и то што је у Белгији пала либерална влада.

Либерали су претрпели огромне губитке. У Чешкој је добра вест да су победили Андреј Бабиш и његова странка. Био сам пресрећан и како је прошла коалиција Доста на чијем је челу Каћа Конечна из Комунистичке партије која је мој друг и паметан левичарски политичар, велики патриота као и ја.

Комбинација левичарства и патриотизма, по мом мишљењу, јесте будућност Европе. И кад видим да у неким другим државама, као на пример странка Саре Вагенкнехт у Немачкој, остварује значајан успех захваљујући таквој политици, мислим да ће у Европарламенту управо такви европосланиици бити у стању да мешају карте: левичари и патриоте истовремено.

* Како видите свој рад у Европарламенту? Које идеје тамо желите да промовишете?

Наша главна тема, што ми уопште не кријемо, јесте вредност мира, пре свега – деескалација сукоба у Украјини. Уверен сам да ће то бити моја главна тема и желео бих да радим у комитету за иностране послове, ако буде било могуће.

Истовремено, социјално благостање Европе је такође велика тема где бих мого да представим своје пројекте социјалне привреде, подршке коорпративима и свим егалитарнијим формама социјалне привреде. С друге стране, треба рећи су могућности европосланика ограничене и зато рачунам на сарадњу управо с левим и патриотским политичарима у Европарламенту. Нестрпљиво то чекам.

Лично мислим да нам је преко потребно да Братиславу покажемо у Стразбургу. Желимо да имамо добре односе са све четири стране света и да прекинемо са русофобијом, синофобијом као и свим непријатељским дејствима према такозваним непожељним режимима.

Зато имам намеру да искористим своје могућности за успостављање контаката са представницима Руске Федерације, Народне Републике Кине, Кубе, Венецуеле и других држава које се често сматрају непожељнима, посебно у десничарским и либералним круговима у Европској унији. То ће бити један од праваца мојих активности где веома озбиљно желим да искористим простор који ми даје Европски парламент.

* Да ли сте већ изабрали посланичку групу?

Посланичка група је велико питање јер знате колико смо подељени са групом S&D, тј. са социјалистима и демократама. Они су за мултикултурализам, ми смо против мултикултурализма. Они су за миграцију, ми смо против нелегалне миграције. Они су за ескалацију конфликта са Руском Федерацијом и милитаризацију; ми се залажемо за мировно решење. Они су за „Зелени курс“, а ми смо против „Зеленог курса“ у облику у ком га данас познајемо. Они се залажу за виртуелну федерализацију Европске уније и укидање VETA, а ми смо против.

То су кључне теме које показују да међу нама постоје велика резмимоилажења. Ми разматрамо могућност да буде формирана потпуно нова посланичка група. Поменута Сара Вагенкнехт и други политичари, вероватно ће формирати посланичку групу која неће бити само патриотска већ и левичарска. То допуштам као могућност, али хајде да не идемо много унапред, све је то могуће једино у случају ако будемо постигли споразум са социјалистима.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар