Одабрано Свијет

Шојгу: Русија је потпуно поразила Исламску државу и спасила Сирију

МИНИСТАР ОДБРАНЕ РФ О ПЕТ ГОДИНА ЊЕНОГ ВОЈНОГ АНГАЖОВАЊА НА БЛИСКОМ ИСТОКУ

Руска војна база Хмејмим

  • У ауторском тексту написаном за војни лист „Краснаја звезда“ оценио: «Наше војно присуство на Блиском истоку одржало је равнотежу снага у региону, дјелује као кључни гарант регионалне безбједности. Важан резултат операције је и крај грађанског рата у Сирији»
  • Сергеј ШОЈГУ нагласио да је невиђену улогу одиграо  Руски центар за помирење зараћених страна, који је створен у фебруару 2016. године: «Вође 234 оружане формације до сада су исказале своју посвећеност прекиду непријатељстава, а 2905 насеља се придружило процесу помирења»

ЗАХВАЉУЈУЋИ војној операцији коју је извела Русија, међународна терористичка организација Исламска држава у Сирији је престала да постоји, а нити један терориста није ушао у Русијунаписао је Сергеј Шојгу за војни лист Краснаја звезда».

Његов ауторски текст посвећен је петој годишњици сиријске кампање», а руски министар одбране у њему додатно указује и наглашава:

„Шта имамо данас? Главно је да је Исламска држава потпуно поражена. Штавише, можемо са сигурношћу рећи да је цијело међународно терористичко подземље претрпило значајну штету, да су поремећени његова финансијска подршка организација и систем ресурсне подршке. Ефикасне акције Оружаних снага Русије у Сирији поставиле су поуздану препреку на путу даљег ширења активности терористичких групација, посебно на сусједне територије».

Шојгу је оцијенио и да је Русија ангажовањем у Сирији ријешила низ важних геополитичких питања која су директно утицала на њене националне интересе:

«Наше војно присуство на Блиском истоку одржало је равнотежу снага у региону, делује као кључни гарант регионалне безбједности. Важан резултат операције су крај грађанског рата у Сирији и спречавање пропасти те државе. Невиђену улогу у овом процесу одиграо је Руски центар за помирење зараћених страна, који је створен у фебруару 2016. године уз учешће Оружаних снага РФ. Таква структура створена је први пут у историји локалних војних сукоба».

Сергеј Шојгу

Шојгу је испод дјеловања Центра овако `подвукао црту`:

«Вође 234 оружане формације до сада су исказале своју посвећеност прекиду непријатељставаа, 2905 насеља се придружило процесу помирења».

Уз подршку руске авијације, сиријске оружане снаге ослободиле су 1.024 насеља од терориста, па је сада 88% територије Сирије прешло под контролу владиних трупа и милиција.

Данас сиријска влада контролише 1.435 насеља.

http://fakti.org/rossia/sojgu-rusija-je-potpuno-porazila-islamsku-drzavu-i-spasila-siriju

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар