Одабрано Свијет

Шојгу: За само пет дана оборили смо 24 украјинска војна авиона

АМЕРИКАНЦИ УЗНЕМИРЕНИ, ПОДОЗРЕВАЈУ ДА СУ РУСИ ДОШЛИ У ПОСЕД НОВИХ РАКЕТА
  • Московски војни експерт Владислав ШУРИГИН: Сви ти украјински авиони и хеликоптери оборени су далеко од линије фронта и ван домета наших ракетних ПВО-система и наших ловаца. Украјински пилоти који су успели да се катапултирају тврде да до тренутка када су њихови авиони погођени нису имали никакво упозорење о нападу. Американци подозревају да су се у нашем арсеналу појавиле нове ракете чија је посебност у томе што не само да погађају мете на великој удаљености, већ су и након лансирања у стању да самостално прогоне циљ у пасивном режиму“
  • Неки руски специјализовани медији наводе да је РФ у Украјини почела да користи ПВО-системе С-400 „Тријумф“ са новим, усавршеним ракетама. А да је у петодневном „помору украјинске авијације“ важну улогу имао и „руски Авакс“ – А-50

МИНИСТАР одбране РФ Сергеј Шојгу изјавио је да су руске снаге за само пет последњих дана обориле 24 украјинска војна авиона.

Руски медији су потом прецизирали да су 19. октобра била оборена два украјинска авиона и два хеликоптера, 20. октобра — десет МиГ-29 и два Су-25, плус два хеликоптера Ми-8, 21. октобра – четири авиона и три хеликоптера, 22. октобра три МиГ-29 и један Су-25, а 24. октобра – два  МиГ-29 и један Л-39.

Одмах су се поставила неизбежна питања. Чиме? Како?

Сам Шојгу је рекао да је у главној улози било „ново наоружање“. Само толико.

Московски војни експерт Владислав Шуригин написао је поводом свега што се догодило:

„Сви ти украјински авиони и хеликоптери оборени су далеко од линије фронта и ван домета наших ракетних ПВО-система, као и ван стандардног ракетног домета наших ловаца. Украјински пилоти који су успели да се катапултирају тврде да до тренутка када су њихови авиони погођени нису имали никакво упозорење о нападу. Американци су већ закључили да су се у нашем арсеналу појавиле нове ракете чија је посебност у томе што не само да погађају мете на великој удаљености, већ су и након лансирања у стању да самостално прогоне циљ у пасивном режиму, не означавајући га са радара авиона, користећи радио сигнал за навођење на циљ“.

А-50

Шуригин је додатно указао:

„Сада Американци пажљиво проверавају ове информације и сматрају их за себе критично важним. Јер, све што се догодило може значити да Русија поседује оружје које ће неутралисати све рекламиране предности њиховог новог главног ловца, Ф-35“.

Неки руски специјализовани медији наводе да је РФ у Украјини почела да користи ПВО-системе С-400 „Тријумф“ са новим, усавршеним ракетама. А да је у петодневном „помору украјинске авијације“ важну улогу имао и „руски Авакс“ А-50.

Бивши начелник штаба Московског округа ПВО Сергеј Хатиљов изјавио је истим поводом:

„Нису у питању само нове ракете, већ и  нова тактика. Сада тежиште није на уништавању западних крстарећих ракета великог домета Storm Shadow и ATACMS. Важнија мета су бомбардери Су-24 који их носе и лансирају. Почело је њихово уништавање на аеродромима, у фази узлетања и лета. У сваком случају: пре него што стигну да лансирају ракете“.

Шта год да је по среди, изгледа да заиста добро функционише.

Министарство одбране Русије саопштило је на поподневном брифингу 25. октобра да су током протекла 24 сата у „северозападној одбрамбеној зони“ оборене две ракете ATACMS.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар