Свијет

Шолц: Поводом крупних питања спољне политике и безбједности државе чланице ЕУ без вета

«ВИШЕ НЕ СМИЈЕМО ТОЛЕРИСАТИ НАЦИОНАЛНА ВЕТА АКО ЖЕЛИМО ДА СЕ УСВИЈЕТУ ЧУЈЕ ГЛАС ЕУ»
  • Најавио да ће Њемачка у наредним мјесецима изнијети приједлоге за заједничку европску политику за миграције, европску одбрану, технолошки суверенитет и демократску отпорност

УКОЛИКО жели да одржи водећу улогу у глобалној политици, ЕУ не може себи више да дозволи национална вета када се доносе одлуке о иностраној и безбједносној политици блока, рекао је данас њемачки канцелар Олаф Шолц.

Он је за њемачки лист „Франкфуртер Алгемајне Цајтунг“ изјавио да је сукоб у Украјини учинио да јединство у Европи буде још неопходније и да повећава притисак за окончање „себичних блокада“ појединих држава при доношењу одлука на европском нивоу.

„Једноставно не можемо више да дозволимо национална вета, на примјер у иностраној политици, уколико желимо да се наш глас чује у свијету конкурентних сила“, нагласио је њемачки канцелар.

Према његовим ријечима, Група седам најразвијенијих земаља (Г7) може да ради на проналажењу начина за кризу са храном у свијету, климатским промјенама и пандемији, уколико Њемачка преузме одговорност за Европу и свијет.

Он је најавио да ће Њемачка у наредним мјесецима изнијети приједлоге за заједничку европску политику за миграције, европску одбрану, технолошки суверенитет и демократску отпорност.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар