Свијет

Шолц тражи да земље ЕУ буду лишене вета поводом спољне политике и пореза

НАГЛАСИО ДА У УНИЈУ ТРЕБА ПРИМИТИ ЗАПАДНИ БАЛКАН, УКРАЈИНУ, МОЛДАВИЈУ И ГРУЗИЈУ
  • У Прагу рекао: „Тамо гдје се данас захтјева једногласност, ризик да појединачна земља употријеби свој вето и спријечи све друге да напредују – повећава се са сваком додатном државом чланицом. Зато сам предложио постепену транзицију на већинско гласање“

ЊЕМАЧКИ канцелар Олаф Шолц залаже се за већину гласова о спољнополитичким и пореским питањима у Европској унији како би спријечио да блок буде “парализован” ветом појединачних држава док се спрема да прими нове чланице.

Током говора у Прагу, Шолц је казао да је Њемачка посвећена проширењу ЕУ, истичући да земље западног Балкана, али и Украјина, Молдавија и евентуално Грузија треба да постану дио блока.

“Тамо гдје се данас захтјева једногласност, ризик да појединачна земља употријеби свој вето и спријечи све друге да напредују повећава се са сваком додатном државом чланицом. Зато сам предложио постепену транзицију на већинско гласање око заједничке спољне политике, али и у другим секторима, попут питања пореза” рекао је Шолц.

Међутим, у овој проширеној Унији, разлике међу државама чланицама ће расти са политичким интересима, економским утицајем и системом социјалне сигурности, додао је.

Зато сам предложио постепену транзицију на већинско гласање око заједничке спољне политике, рекао је Шолц.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар