Свијет

Шолц тражи укидање вета унутар ЕУ, обећава малим земљама да ће бити „саслушане“

ИНИЦИРАО ДА УНИЈА КА „УКИДАЊУ ЈЕДНОСГЛАСНОСТИ“ КРЕНЕ У БЛИСКОЈ БУДУЋНОСТИ
  • У увјерењу да ће мале и средње земље, поготово оне које имају историјска искуства са „њемачком чизмом“, све лакше прогутати, Олаф ШОЛЦ загонетно рекао: „Сваку земљу треба саслушати са њеним проблемима. Све друго било би издаја европске идеје“
  • Сергеј ЛАВРОВ: ЕУ постаје ауторитарна, крута, диктаторска цјелина

ЕВРОПСКУ унију морамо реформисати –изјавио је њемачки канцелар Олаф Шол.

На Конгресу Партије европских социјалиста (ПЕС) нагласио је да ЕУ у блиској будућности треба да крене ка постепеном укидању принципа једногласности у одлучивању.

Како у спољној политици, тако и у другим областима.

У увјерењу да ће мале и средње земље, поготово оне које имају историјска искуства са „њемачком чизмом“, све лакше прогутати, загонетно је додао:

„Сваку земљу треба саслушати са њеним проблемима. Све друго било би издаја европске идеје“.

Шолц се такође заложио за већу аутономију ЕУ која би укључивала и њену војну независност.

Није се усудио да каже: у односу на кога.

Њемачки канцелар је са истог скупа позвао европске земље да што прије рјеше сукобе у финансијској и миграционој политици.

У том контескту је инсистирао на предузимању мјера за смањење илегалних миграција уз истовремено обезбјеђивање прилива квалификованијих радника из иностранства.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је 24. септембра рекао да ЕУ постаје ауторитарна, крута, диктаторска цјелина.

Навео је да Европска унија „није дозволила” предсједнику Кипра да се састане са руском делегацијом за вријеме засједања Генералне скупштине УН.

Лавров је на овај начин одреаговао на Шолцову иницијативу, изнијету 29. августа, да се земље чланице ЕУ одрекну права вета приликом доношења најважнијих одлука.

Према његовом мишљењу, одлуке у Европској унији треба да се доносе већином гласова земаља учесница, а не једногласно, као што је сада.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар