Одабрано Свијет

Сорош: Русија у Украјини поткопава моћ Запада – треба нам пораз Путина

КИСИНЏЕР У ДАВОСУ: ЗАПАД ТРЕБА ДА ПРЕСТАНЕ ДА ТЕЖИ ДА ПОБЕДИ РУСИЈУ
  • Оценио да сарадња Русије и Кине „представља највећу претњу” за такозвана „отворена друштва”
  • Утицајни руски сенатор и спољнополитички експерт Алексеј ПУШКОВ: „Најопаснија позиција у данашњем свету је либерални фундаментализам који заступају личности попут Џорџа Сороша. Та радикална идеологија паралише мозгове“

УЛТРАГЛОБАЛИСТА – амерички милијардер-русофоб Џорџ Сорош – објавио чланак у коме је навео да би руска специјална операција у Украјини могла да поткопа моћ Запада.

Чак и да прерасте у Трећи светски рат: „А наша цивилизација то можда неће преживети“.

Оценио је да сарадња Русије и Кине „представља највећу претњу” за такозвана „отворена друштва”.

Нагласио је да удружени Запад томе мора парирати. Тако да чак и борба против климатских промена „оде у други план“.

„Морамо, додао је. мобилисати све наше ресурсе да окончамо рат што је пре могуће. Најбољи, можда и једини начин да спасемо нашу цивилизацију је – пораз Путина“.

За разлику од Сороша, бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер је на Светском економском форуму у Давосу рекао да Запад треба да престане да покушава да победи Русију рукама украјинске војске. Упозорио је да је то предуслов да се избегне „катастрофа у Европи“.

Кисинџер са милијардером није полемисао, али јесте утицајни руски сенатор и спољнополитички експерт Алексеј Пушков.

„Најопаснија позиција у данашњем свету је либерални фундаментализам који заступају личности попут Џорџа Сороша. Та радикална идеологија паралише мозгове. Према Сорошу, главни садржај глобалног развоја је битка између два дијаметрално супротна система власти: „отвореног друштва“ и „затвореног друштва“. Сорош тиме васкрсава најгору верзију западне доктрине Хладног рата, стављајући на чело светског развоја „не задатак опстанка и развоја човечанства, већ „битку два супротстављена система”.

Пушков је Сорошев приступ назвао црно-белим примитивизмом који не држи воду: „Прво, ни Русија ни Кина нису затворена друштва, већ су различити и много сложенији системи. УРусији и Кини привреда почива на тржишним принципима. Једино што Москва и Пекинг, за разлику од САД, не шире своје политичке моделе, идеологију и системе вредности на друге државе, већ самоштите своје геополитичке интересе“.

Пушков је посебно нагласио да руска специјална операција у Украјини неће постати „пролог“ Трећем светском рату, осим ако западна алијанса не скрене ток догађаја у том правцу:

„Русија у Украјини решава проблем обезбеђења своје стратешке безбедности, коју је НАТО одбио да гарантује. Тоје регионални сукоб који нема потенцијал да постане глобалан осим ако га Сједињене Државе не претворе у такав сукоб“.

http://fakti.org/node/89531

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар