Одабрано Свијет

Шпијун за шпијунске филмове: Пол Вилан има држављанства САД, Велике Британије, Канаде и Ирске

ФИРМА ИЗ МИЧИГЕНА ЗА КОЈУ ТОБОЖЕ РАДИ ОБЈАВИЛА ЈЕ ДА ЈЕ У МОСКВУ ОТИШАО „ЛИЧНИМ ПОСЛОМ“
  • По америчким папирима, Вилан је шеф службе безбедности велике америчке компаније BorgWarner, чије је седиште у Мичигену, а бави се продајом делова за аутомобиле. Деведесетих је био у америчког Ратној морнарици у коју је дошао из полиције државе Мичиген

СТЕЈТ департман је током три протекла дана чинио све што је било у његовој моћи да Пола Вилана – који је у Москви ухапшен при извођењу шпијунске акције – „опере“ и представи као жртву зле намере или непрофесионалности руске контрашпијунаже.

Ударајући у те жице, тражио је – чак полупретећим тоном – да Вилан буде одмах ослобођен. Међутим, клупко се одмотава на начин који никоме у Вашингтону није по вољи.

Руска државна новинска агенција ТАСС објавила је  – позвавши се на извор у Министарству иностраних послова РФ – да Вилан поред америчког и британског има још нека држављанства и пасоше.

Баш као шпијун из филмова.

Тај „извор“ је ТАСС, вероватно  ради искушавања друге стране – само оволико: „Мислим да Виланово британско и америчко држављанство нису једина“.

Британска амбасада у Москви већ је потврдила да Вилан има и држављанство те земље. Чак је Лондон затражио да његов конзул у главном граду Русије добије прилику да разговара са ухапшеним Американцем.

Медији увелико пишу да Вилан има и држављанства Канаде и Ирске.

По америчким папирима, Вилан је шеф службе безбедности велике америчке компаније BorgWarner, чије је седиште у Мичигену, а бави се продајом делова за аутомобиле.

Вилан је 90-их био у америчког Ратној морнарици у коју је дошао из полиције државе Мичиген.

Фирма BorgWarner објавила је да га није послала у Москву на службени пут, већ да је у грлавни град Русије отпутовао „личним послом“.

У Русији се – за шпијунажу каква се Вилану приписује – може добити 10 до 20 година затвора.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/spijun-za-spijunske-filmove-pol-vilan-imadrzavljanstva-sad-velike-britanije-kanade-i-irske

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар