Свијет

Столтенберг: НАТО развија сет мјера, посебно скројених за БиХ

ОДГОВОРИО НА ПИСМО БИСЕРЕ ТУРКОВИЋ КОЈА МУ СЕ ОБРАТИЛА МИМО ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ
  • Написао јој: „Руска агресија на Украјину фундаментално подрива европску безбједност. Зато је НАТО спреман да настави да подржава партнере који могу бити изложени малигном утицају и притиску, како би ојачао њихову отпорност“

УВЈЕРАВАМ вас да Сјеверноатлански савез снажно подржава евроатлански пут БиХ. Алијанса ће наставити сарађивати с вашом државом и другим међународним партнерима да сачувамо стабилност и промовишемо реформе у БиХ, наводи се у писму генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга упућеном министру иностраних послова БиХ Бисери Турковић.

Столтенберг је одговорио Турковићевој на писмо у којем га је упознала са „изазовима са којима се БиХ суочава у вези с актуелним дешавањима у Европи и региону“.

– Руска агресија на Украјину фундаментално подрива европску безбједност. Зато је НАТО спреман да настави да подржава партнере који могу бити изложени малигном утицају и притиску, како би ојачао њихову отпорност. Као што знате, НАТО развија сет мјера, посебно скројених за БиХ, у складу с вашим потребама – навео је генерални секретар НАТО.

Стабилност Западног Балкана, како је између осталог наведено у писму, дугорочни је стратешки циљ Алијансе којем она остаје до краја предана.

Изразио је забринутост због „сепаратистичке реторике и активности које пријете да наруше успјех Дејтонског мировног споразума“.

Навео је да НАТО снажно и недвосмислено подржава суверенитет и територијални интегритет БиХ, те функционалност институција.

(Анадолија)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар