Свијет

Столтенберг: Сусједи Русије имају право да ступе у NATO не обазирући се на Русију

КРЕМЉ ПОВОДОМ МОГУЋЕ АМЕРИЧКЕ БАЗЕ У ПОЉСКОЈ: ТО ЈЕ ЊЕНО ПРАВО, АЛИ СЛИЈЕДЕ КОНТРАПОТЕЗИ

ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO Јенс Столтенберг изјавио је да је сагласан са истражном групом која је оцијенила да је у обарање малезијског Boeing изнад Донбаса 2014-те умијешана Русија.

Затражио је од Русија да „призна властиту одговорност“.

Столтенберг је истовремено нагласио да „инциденте између Русије и алијансе треба избјегавати чак и ако NATO не буде вјеровао да ће у ближој будућности до побољшавања односа међу њима“.

Додао је: „Најмање што можемо да учинимо јесте да се прилагођавамо садашњим тешким односима“.

Столтенберг је навео да ће се NATO на свом јулском самиту бавити повећавањем могућности и потенцијала за „парирање свим могућим пријетњама“.

Столтенберг је – наступивши пред парламентарном скупштином алијансе у Варшави – рекао да државе које желе да постану њене чланице „не треба да се уопште обазиру на Русију“.

Чак је додао: „Тврдње да NATO не треба да се шири зато што се то Москви не свиђа – то је веома опасан приступ. Сусједи Русије имају право да чине шта желе не обазирући се на Русију. Одлучивање о војним савезима је једно од базичних права народа и држава“.

Столтенберг је на овај начин индиректно одреаговао на упозорење Владимира Путина да је за Москву Украјина једна од `црвених линија`које Запад и NATO не смију прелазити.

Генерални секретар западног војног пакта иступио је на овај начин након што је било објављено да ће се америчка војна база највјероватније појавити у Пољској.

На то је одмах одреаговао Кремљ. Његов портпарол, Дмитриј Песков, изјавио је да је суверено право Пољске да се на то одлучи, али да је и суверено право Русије да поводом тпга повуче потребне војне контрапотезе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар