Главно Свијет

Столтенберг: Све стране морају осигурати да формирање војске Косова не повећа тензије у региону

ПОЗВАО БЕОГРАД И ПРИШТИНУ ДА ОСТАНУ МИРНИ И ДА СЕ УЗДРЖЕ ОД СВЕГА ШТО БИ ВОДИЛО ЕСКАЛАЦИЈИ

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас да жали што је косовски парламент донио одлуку о трансформацији Косовских безбједносних снага упркос забринутости Алијансе.

„И мада је транзиција Косовских безбједносних снага у принципу ствар о којој одлучује Косово, ми смо јасно ставили до знања да тај потез долази у погрешно вријеме”, поручио је Столтенберг, пренио је Танјуг.

Како каже Столтенберг, НАТО подржава развој Косовских безбједносних снага у складу са њиховим текућим мандатом.

„Са променом мандата, Северноатлантски савјет ће сада морати да изврши поновну процјену степена сарадње НАТО са КБС”, наводи се у саопштењу Алијансе.

Столетенберг наводи и да НАТО и даље, кроз Кфор, остаје посвећен безбједности и сигурности на Косову и стабилности на Западном Балкану.

„Све стране морају да осигурају да данашња одлука неће даље довести до повећања тензија у региону. Сви одговорни политички актери у региону морају да се усредсреде на напредак реформи и дијалог”, истиче шеф Алијансе.

Поновио је позив и Београду и Приштини да остану мирни и да се уздрже од било каквих изјава или акција које би могле да воде ескалацији.

„НАТО наставља да подржава дијалог Београда и Приштине под покровитељством ЕУ као једино одрживо политичко рјешење за регион”, закључује се у саопштењу.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар