Одабрано Свијет

Сунак: Наредних пет година биће међу најопаснијим у британској историји

ЛОНДОН СПРЕМАН ДА УКРАЈИНИ ПОМАЖЕ СА 3,7 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ГОДИШЊЕ- КОЛИКО ДУГО БУДЕ ПОТРЕБНО
  • Британски премијер Риши СУНАК:Оосовина ауторитарних држава, коју чине Иран, Кина, Северна Кореја и Русија, представља изазов за западне земље… Наша земља стоји на раскрсници… У наредних неколико година, скоро сваки аспект наших живота – од демократије до економије и од друштва до тешких питања рата и мира – биће промењен“
  • Шеф британске дипломатије Дејвид КАМЕРОН: Запад мора показати спремност да издржи у Украјини дуже од Путина. Све док се војници НАТО-а не боре директно против руске војске, све што урадимо да помогнемо Украјини је прихватљиво. Али, треба да избегнемо сукоб између НАТО и руских снага“

Извор: Факти

НАРЕДНИХ пет година биће међу најопаснијим у британској историји, наводи се у одломцима из предстојећег говора премијера Ришија Сунака у истраживачком центру Policy Exchange.

Ово наводи The Times који чак цитира тај део говора британског премијера:

„Уверен сам да ће наредних неколико година бити неке од најопаснијих и истовремено трансформативних у историји наше земље“.

Према његовим речима, „осовина ауторитарних држава“, у коју је очекивано укључио Иран, Кину, Северну Кореју и Русију, „представља изазов за западне земље“.

У наставку је додатно предочио:

„Наша земља стоји на раскрсници… У наредних неколико година, скоро сваки аспект наших живота – од демократије до економије и од друштва до тешких питања рата и мира – биће промењен“.

Сунак је раније рекао да ће Лондон пружити војну подршку Кијеву до 2030. године.

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон је током посете Украјини започео преговоре са Владимиром Зеленским о 100-годишњем партнерству са Кијевом.

А сада је позвао Запад да делује оштро у „борби са руским председником Владимиром Путином“.

Према Камерону, Запад мора показати спремност да „издржи у Украјини дуже од Путина“.

Чак је био категоричан: „Све док се војници НАТО-а не боре директно против руске војске, све што урадимо да помогнемо Украјини је прихватљиво. Земље НАТО не могу да успоставе зону забране летова изнад Украјине и не могу да користе своје ваздушне снаге за пресретање пројектила, пошто Запад покушава да помогне Украјини без изазивања даље ескалације. Треба да избегнемо сукоб између НАТО и руских снага“.

Лондон је Украјини обећао 3 милијарде фунти (3,74 милијарде долара) годишње војне помоћи.

Онолико дуго „колико год буде потребно“.

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар