Свијет

Сусрет код Мишела завршен необавезујућом политичком изјавом без потписа

ИЗ КАБИНЕТА ПРЕДСЈЕДНИКА ЕВРОПСКОГ САВЈЕТА СЕ ТВРДИ ДА ЈЕ „ДОКУМЕНТ“ ДОБИО ПОДРШКУ ВЕЋИНЕ
  • Из кабинета шарла Мишела наведено да наводно већински подржани документ понавља посвећеност «очувању и изградњи мирне, стабилне, суверене и независне функционалне европске државе Босне и Херцеговине коју чине Бошњаци, Хрвати и Срби као конститутивни народи (заједно са Осталима)»
  • Драган ЧОВИЋ није дошао у Брисел, а објаснио је да је за ХДЗ било бесмислено и неприхватљиво присуство састанку са два бошњачка члана Предсједништва БиХ

У БРИСЕЛУ – на састанку лидера политичких странака из БиХ са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом и високим представником ЕУ Жозепом Борељом – прихваћен је документ као политичка изјава од већинe учесника.

Понуђени документ је прихваћен без било каквог потписа.

Све странке из ФБиХ пристале су на договор.

Српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а Милорад Додик поручио је преко Твитера да у Бриселу ништа није потписано.

Додмаћин сусрета, председник Европског савјета Шарл Мишел, по његовом завршетку је изјавио:

«Постигнут је политички споразум о јакој и кредибилној мапи пута којом ће се спрововодити реформе у БиХ у циљи напретка ка европској будуцности».

Из Мишеловог кабинета је потом објављено да су представници политичких партија, заступљених у Парламенту БиХ, усвојили споразум којим понављају своју посвећеност «очувању и изградњи мирне, стабилне, суверене и независне функционалне европске државе Босне и Херцеговине коју чине Бошњаци, Хрвати и Срби као конститутивни народи (заједно са Осталима), те грађани Босне и Херцеговине која се састоји од два ентитета и Брчко Дистрикта».

Додаје се и да је већина потврдила приврженост европској будућности БиХ и да су се лидери политичких партија и чланови Предсједништва БиХ обавезали да ће предузимати конструктивне реформе како би заштитили и унапредили проперитет, финкционисање и безбједност БиХ.

У саопштењу Европског савјета наводи се и да је исказана пуна посвећеност поштовању одлука међународних и домаћих судова као и да је прихваћена обавеза да се ради на ефикасном спровођењу општих избора у земљи, заказаних за 2022. годину, те да се након избора конструктивно сарађује на брзом формирању нових законодавних и извршних органа власти на свим нивоима, а у складу са законом прописаним роковима.

”Одлучно ће радити на испуњавању 14 кључних приоритета из Мишљења Комисије о апликацији земље за чланство у ЕУ, како би напредовали на путу ка ЕУ и одговорили на тежње људи”, наводи се у тексту договореног Споразума.

Споразум помиње и наставак усклађивања БИХ са зајеничком спољном и безбједносном политиком, посвећеност предузимању конкретних корака у промовисању амбијента погодног помирењу у циљу превазилажења наслијеђа рата и поздравља активну подршку ЕУ у олакшавању дијалога, изградњи повјерења и завршетку наведених корака.

У Европском савјету наводе да је споразум потписало 12 учесника састанка из БиХ, укључујући и сва три члана Предсједништва.

Међутим, Додик је на свом твитер налогу навео да није потписано ништа.

У Бриселу признају да је споразум првно необавезујући документ, сачињен у намјери да се да подстицај БиХ да изађе из политичке блокаде и крене напред на путу евроинтеграција.

Састанку су присуствовали члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а Милорад Додик, лидер ДФ-а и члан Предсједништва Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, предсједник СДА Бакир Изетбеговић, предсједник СДП-а Нермин Никшић, предсједник НиП-а Елмедин Конаковић, предсједники Наше странке Един Форто, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, предсједник ДНС-а Ненад Нешић, лидер НЕС-а Нермин Огрешевић…

Састанку се нису се одазвали Мирко Шаровић, предсједник СДС-а и Драган Човић, предсједник ХДЗ-а, а Фахрудин Радончић, предсједник СББ-а није могао присутвовати из оправданих разлога.

Човић је објаснио да је за ХДЗ било бесмислено и неприхватљиво присуство састанку са два бошњачка члана Предсједништва БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар