Свијет

Тачи на првом рочишту очекивано рекао да се уопште не осјећа кривим

БРАНИЋЕ ГА АДВОКАТИ ИЗ АМЕРИКЕ, ФРАНЦУСКЕ И ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ
  • Изговорио:  „Часни суде, оптужница је без икаквог основа и ја изјављујем да нисам крив ни по једној од 10 тачака оптужнице“
  • Тужилаштво у оптужници указало да постоји добро утемељена сумња да је Хашим Тачи као припадник Удруженог злочиначког подухвата извршио кривична дјела која му се приписују – и непосредно и у својству надређеног другим припадницима ОВК

ХАШИМ Тачи, један од оснивача и члан Главног штаба УЧК, терористичке паравојске на Косову, изјавио је да није крив и да не признаје оптужбе које му се оптужницом Специјализованог тужиоца Косова стављају на терет.

„Часни суде, оптужница је без икаквог основа и ја изјављујем да нисам крив ни по једној од 10 тачака оптужнице“, рекао је Тачи изјашњавајући се о кривици пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова са сједиштем у Хагу.

Негирао је оптужбе за ратне злочине и злочине против хуманости у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

Тачи одговара по 10 тачака оптужнице које га терете за кривична дјела ратних злочина и злочина против човјечности. То су: прогон по политичкој и / или етничкој основи, незаконито или својевољно хапшење и притварање, остала нехумана дјела, сурово поступање, мучење, убиства, „нестајање људи“…

Тужилаштво је у оптужници указало да постоји добро утемељена сумња да је као припадник Удруженог злочиначког подухвата извршио поменута кривична дјела, и непосредно и у својству надређеног другим припадницима ОВК.

На почетку рочишта, један од Тачијевих адвоката, Денис Хопер, изјавио је да је његова одбрана за оптужницу сазнала тек у четвртак увече и да није успјела да се спреми.

Хопер је истакао да му није јасно зашто све одрађено „изненада и у кратким роковима“, па навео да ће тим Тачијеве одбране чинити адвокати из Француске, САД и Британије.

Донедавни предсједник самопроглашеног Косова, остаће у притвору до даљег, мада га је судија подучио да има право да тражи пуштање из притвора и одбрану са слободе.

Тачи се заједно са Кадријем Весељијем, Јакупом Краснићијем и Реџепом Сељимијем оптужницом терети за удружени злочиначки подрухват насилног преузиамња контроле над Косовом, и то по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човјечности.

Он се предао Специјализованом тужилаштву у четвртак 5. новембра, након што је поднио оставку, а потом је ухапшен и пребачен из Приштине у притворску јединицу у Хагу гдје ће остати до даљег.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар