Одабрано Свијет

Termometro Politico: Половина Италијана подржава иступање из еврозоне и ЕУ

ПРЕ ОСАМ ГОДИНА НА АПЕНИНСКОМ ПОЛОУСТРВУ ЗА ЕУ ЈЕ БИЛО – ЧАК 85 ОДСТО
  • Матео Салвини сваки дан грми: „Од Немачке не добијамо ништа осим што нам гура прсте у очи“, а утицајни немачки лист Der Spiegel оцењује: „Салвини најчешће говори оштрије од већине Италијана, али његова критика одражава расположење у земљи. Више од 70 одсто Италијана је разочарано помоћи ЕУ. Пре свега држањем Немачка јер сматрају да их је оставила на цедилу“
  • Италијански лист Il Giornale објавио је: „Третирају нас као болесне од куге (…) Немачка је спремна да задави Италију“
  • Савезник Италије је Француска која тражи стварање ЕУ-фонда у износу од 400 милијарди евра из европског буџета. Емануел Макрон је већ упозорио: „Ако данас то не урадимо, популисти ће победити, ако не данас, оно сутра или прекосутра. И у Италији и у Шпанији, вероватно и у Француској

ГОТОВО половина Италијана тренутно подржава иступање своје земље из зоне евра и Европске уније.

Ово је показало најновије истраживање јавног мњења римског Termometro Politico.

Пре осам година, само 15 одсто Италије било је на позицијама евроскептицизма, док је 85 одсто желело останак у европској породици.

Италијани су разочарани што им нико из ЕУ није прискочио у помоћ на почетку епидемије, што су им стварну помоћ пружиле само Кина и Русија.

Многи су огорчени и што су министри финансија ЕУ одбацили италијански предлог за издавање специјалних еврообвезница за отклањање економских последице епидемије.

У Италији се, заправо, већ разбуктава расправа – да ли Рим, по узору на Лондон, треба да напусти Европску унију.

„ЕУ није унија, то је гнездо змија и шакала. Прво ћемо победити вирус, а затим ћемо добро размислити о односима са Европом. Ако оценимо да је то за на добро – опростићемо се са ЕУ и отићи, а да се и не захвалимо. Од Немачке не добијамо ништа осим што нам гура прсте у очи“, не прође ни дан а да лидер Лиге Матео Салвини не остави сличан саркастичан коментар о Бриселу и Берлину.

Немачки утицајни лист Der Spiegel је поводом његових оцена и претњи написао:

„Салвини најчешће говори оштрије од већине Италијана, али његова критика одражава расположење у земљи. По једном истраживању, више од 70 одсто Италијана је разочарано помоћи ЕУ. Пре свега држањем Немачка јер сматрају да их је оставила на цедилу“.

Исти лист наводи да је ЕУ помогла Италији са 50 милиона евра тек кад су Русија и Кина „ушле у игру“, а да је Немачка почела да прима италијанске пацијенте на лечење.

Италијански лист Il Giornale оценио је:

„Третирају нас као болесне од куге (…) Немачка је спремна да задави Италију“.

Фејсбук страница немачке амбасаде у Италији претворила се у форум са коментарима у овом стилу: „Оставили су нас да крваримо“, „Немачка је увек желела да преузме нашу Италију“ , „Немачкој једино можемо гарантовати да ће јој италијански народ објавити рат“.

Матео Салвини

Италијани су нарочито бесни на Немачку јер је њена трговина са Ломбардијом већа од трговине са Јапаном.

Италијански премијер Ђузепе Конте у свом последњем интервјуу био је категоричан:

Италија је остала сама“.

Лидери ЕУ су се 23. априла договорили да се здравственим системима Уније помогне са 540 милијарди евра.

За борбу против последица пандемије биће потребно много више, али договор неће бити лак јер је најспорније: ко на крају треба да плати излаз из кризе?

Земље које су највише погођене епидемијом, укључујући Италију и Шпанију, желеле би да највећи део терета падне на плећа богатијих и мање погођених коронавирусомХоландије, Немачке и скандинавских земаља.

Рим инсистира на емитовању еврообвезница (coronabond-ова)… Међутим, Немачка, Холандија, Аустрија и Финска не пристају на то јер би то Италији и Шпанији омогућило ново задуживање, а сматрају их неспособним да уредно враћају кредите.

Конте им је већ поручио да су за њега  и његову земљу посебно увредљиве тврдње да „Рим троши новац (ЕУ)“.

Изјавио је да за последње 22 године – са изузетком 2009-те – ниједна италијанска влада није потрошила више новца него што је добила. А ако се појављиво дефицит у буџету Италијани су отплаћивали камате на кредите. Још је додао:

„Уместо недавно договореног дозвољеног буџетског дефицита од 2,2 одсто БДП, коод нас је 1,6 одсто. Ми увек благовремено сервисирамо своје дугове. Италија је увек била и остала поуздан платиша, чак бих рекао идеалан платиша“.

Савезник Италије је Француска која тражи стварање заједничког фонда у износу од 400 милијарди евра из европског буџета, што би употпунило помоћ коју су већ понудиле Европска централна банка и друге институције ЕУ.

Емануел Макрон је већ упозорио: „Ако данас то не урадимо, популисти ће победити, ако не данас, оно сутра или прекосутра. И у Италији и у Шпанији, вероватно и у Француској“.

Италијански БДП због епидемије може пасти 9-10 одсто до краја 2020-те.

Противници напуштања ЕУ упозоравају Италијане да би то за њихову земљу било „напросто самоубиство“ јер би се економија земље – урушила.

http://fakti.org/evroskeptici/termometro-politico-polovina-italijana-podrzava-istupanje-iz-evrozone-i-eu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар