Одабрано Свијет

The New York Times: Америка више није светски лидер – украјински сукоб је њен стратешки неуспех

АНТИАМЕРИЧКА АНТАНТА (РУСИЈА, КИНА, ИРАН, С. КОРЕЈА) ВЕЋ ЈЕ ТОЛИКО МОЋНА ДА САД ВОЈНА НАДМОЋ СВЕ ВИШЕ КОШТА
  • „Од завршетка Хладног рата, Сједињене Државе по први пут много више личе на шефа коалиције, која настоји да заштити страну у сукобу коју сматра својом од све уједињенијих противника, него на светског лидера. А велики део света то посматра и пита се зашто Американци још увек мисле да су они главни“

Извор: Факти

АМЕРИКА више није светски лидер, оценио је The New York Times.

Аутор анализе-коментара, историчар Стивен Вертхајм, прво је навео да је Џо Бајден – после четири године владавине Доналда Трампа – имао задатак да врати Сједињене Државе на позицију глобалног лидера и да је у томе, по многим конвенционалним стандардима у Вашингтону, успео. Јер, предвидио је улазак руских трупа у Украјину и окупио НАТО да се супротстави Москви. У Азији је ојачао старе савезе и створио нове, а такође – „окренуо против Кине сусретне економске ветрове“.

За овим је уследио закључак који би се пре очекивао у кинеском „Женмин жибао“:

„Од завршетка Хладног рата, Сједињене Државе по први пут много више личе на шефа коалиције, која настоји да заштити страну у сукобу коју сматра својом од све уједињенијих противника, него на светског лидера. А велики део света то посматра и пита се зашто Американци још увек мисле да су они главни“.

The New York Times потпуно отворено процењује да је украјински сукоб „стратешки неуспех“ Сједињених Држава:

„Сада се Сједињене Државе морају борити са фрустрираном и непредвидивом нуклеарном силом. Што је још горе, Кина, Иран и Северна Кореја су се зближиле да подрже војне напоре Москве и супротставе се ономе што називају глобалном хегемонијом САД. Ова антиамеричка антанта се већ показала довољно снажном да ублажи последице западне помоћи Кијеву. Зато Вашингтон војна надмоћ све више кошта“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар