Одабрано Свијет

The New York Times: У Сједињеним Државама се формира нова религија – антитрамповска

МЕЂУ АМЕРИЧКИМ РЕПУБЛИКАНЦИМА ЗАТО СТАЛНО РАСТУ СИМПАТИЈЕ ПРЕМА РУСИЈИ И ПУТИНУ
  • У току је драматичан пад броја хришћана у најхришћанскијој земљи развијеног Запада – за само 14 година се проценат хришћанског становништва САД смањио са 83 на 72 одсто. По неким другим проценама – до 69 одсто
  • The New York Times је водећи либерални лист Америке па зато не може да отворено пише да се ради о „победоносној борби либерала против старе Америке“. Међутим, други амерички медији о томе пишу отворено. Указују да у актуелној борби „трамписта“ и „антитрамписта“ постоји „огроман религиозни фактор“
  • Доналд Трамп је, у суштини, последњи председник беле протестантске већине која више и није већина. Наспрам ње нису толико религиозне мањине колико „нерелигиозни духовни грађани“. Они који свој смисао налазе на курсевима јоге, боре се за права ћурки по фармама, у курсу су свих еколошких проблема и траже `социјалну правду` за расне и гендерске мањине, жене и имигранте. А успут – и за дебеле, нервне болеснике и наркомане… То су, у суштини, нови пагани

Пише: Виктор МАРАХОВСКИ

ПРВО новости. The New York Times констатује да се у Сједињеним Државама формира нова религија. Тачније, да се обнавља стара – паганство.

Аутор текста – католик – побројао је (суздржавајући се) баналне чињенице.

Прва: у току је драматичан пад броја хришћана у најхришћанскијој земљи развијеног Запада – за само 14 година се проценат хришћанског становништва САД смањио са 83 на 72 одсто (по неким другим проценама – до 69 одсто).

Друга: они који отпадају од хришћанства по правилу не постају прави атеисти. Сами себе називају „духовним, али не и религиозним“. Верују, као некада, да је свет божански, да је све унаоколо бог, па је и човек –део божанства. Зато одбацују сваки аскетизам и теже хармонији са светом и самима собом.

Аутор процењује да десетинама милиона америчких пагана остаје још само да оформе своју религију постхришћанске Америке, односно да своја безбројна веровања повежу са „градском грађанском религијом“ која проповеда рај на земљи без икаквог Другог доласка.

The New York Time је водећи либерални лист Америке па зато не може да отворено пише да се ради о „победоносној борби либерала против старе Америке“. Међутим, други амерички медији о томе пишу отворено.

Указују да у актуелној борби „трамписта“ и „антитрамписта“ постоји „огроман религиозни фактор“.

Имају у виду да је Трампа изабрао бели хришћанин, то јест онај сдве тањи слој америчких грђађана који  су некада били већина. Бојали се комунизма, стремили да се обогате и радили много и поштено.

Трамп је, у суштини, последњи председник беле протестантске већине која више и није већина. Чинили су 2003-ће половину становништва САД, а 2017-те – само 45 одсто.

Наспрам њих нису толико религиозне мањине колико „нерелигиозни духовни грађани“. Они који свој смисао налазе на курсевима јоге, боре се за права ћурки по фармама, у курсу су свих еколошких проблема и траже `социјалну правду` за расне и гендерске мањине, жене и имигранте. А успут – и за дебеле, нервне болеснике и наркомане…

Ове Американце многи сматрају левицом, али је код њих левичарска само убеђеност да је на Земљи могуће створити рај.

Ова „грађанска религија“ органски се римује са оним што западни конзервативци називају `новим паганством`.

Дошло је дотле да бити конзервативац у Америци значи – бити прогоњен. А као прогониоци наступају – носиоци ове авангардне вере.

„Хладни грађански рат“ који је у току у САД  има религиозни карактер и то објашњава један чудан ефекат.

Социолози су га уочили још прошле године, а реч је о овоме.

Међу америчким републиканцима непрекидно расту симпатије према Русији и Владимиру Путину. Упркос готово цео век страха и мржње према Soviet Russia…

Либерална Америка тврди да се ради о непросвећеној руљи домаћим борцима против разлагајућег утицаја Холивуда.

Само, та „руља“ је у своје време победила СССР – ово што постоји данас су њени остаци. А ако се то има у виду – онда њене симпатије орема данашњој Русији престају да буду смешне.

Ти људи су потпуно свесни да их у њиховој земљи не атакује  више совјетско безбожништво већ много старији противник хришћанства.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/the-new-york-times-u-sjedinjenim-drzavama-se-formira-nova-religija-antitrampovska

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар