Одабрано Свијет

The Times: Евроскептици, националисти и крајња десница постаће 2024. главни у девет земаља ЕУ

БЕРЛИНСКИ ИСТРАЖИВАЧКИ ЦЕНТАР: ДРУГО МЕСТО ЋЕ ЗАУЗЕТИ У ШЕСТ ЗЕМАЉА
  • „Популистички ударни талас погодиће Француску, Италију, Пољску, Холандију, Белгију, Мађарску, Аустрију, Словачку и Чешку Републику, подривајући центристички консензус у ЕУ. Поред тога, странке које су некада сматране екстремистичким и маргиналним заузеће друго место у Немачкој, Шведској, Летонији, Бугарској, Естонији и Финској, а треће у Португалу“
  • Бриселски аналитичар професор Франк ФУРЕДИ: Политички земљотрес ће ускоро потрести Европу. Милиони Европљана говоре: „Доста нам је, више не верујемо овим уморним системским политичким партијама“

Извор: Факти

ЕВРОПСКА унија ће се ускоро суочити са тектонским политичким променама. Популистичке снаге могле би изаћи као велики победници на изборима за Европски парламент овог лета, поткопавајући деценијама дуг центристички консензус те организације, наводи се у новом извештају Берлинског истраживачког центра – објавио је The Times.

И прецизирао да анкете показују да су конзервативци, националисти, крајња десница и евроскептици у уздизању. Да ће постати водеће странке или ће чинити главну опозицију у великој већини земаља унутар ЕУ.

The Times процењује: „Популистички ударни талас погодиће Француску, Италију, Пољску, Холандију, Белгију, Мађарску, Аустрију, Словачку и Чешку Републику, подривајући центристички консензус у ЕУ. Поред тога, странке које су некада сматране екстремистичким и маргиналним заузеће друго место у Немачкој, Шведској, Летонији, Бугарској, Естонији и Финској, а треће у Португалу“.

Пренео је процену новог француског министра спољних послова Стефана Сежурнеа:

„Предстојеће промене изазивају узнемиреност. Веома реалан постаје ризик да ће Европа постати неуправљива“.

The Times је објавио и да је Жозеп Борељ међу онима који су уверени да популистички талас наће преплавити ЕУ.

Али, и упозорење бриселског аналитичара професора Франка Фуредија:

„Политички земљотрес ће ускоро потрести Европу. Разлог је незадовољство бирача на које се дуго гледало са висине и игнорисањем. Милиони Европљана говоре: `Доста нам је, више не верујемо овим уморним системским политичким партијама`. Долази популистички тренутак“.

 

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар