Свијет

The Washington Post: Трамп наредио Пентагону да проучи могућност повлачења трупа из Њемачке

ПРЕДСЈЕДНИК САД ТО ИНДИРЕКТНО ДЕМАНТОВАО НАГЛАСИВШИ ДА САД НЕЋЕ ИСТУПИТИ ИЗ NATO
  • Вашингтонски лист објавио да је Доналд Трамп најближим саветницима недавно предочио да је пренеражен колико САД имају војника у Њемачкој и по свијету, а колико савезници Вашингтона мало троше на одбрану
  • Лист признаје да је „повлачење“ можда само у функцији вршења притиска на савезнике уочи јулског самита алијансе у Бриселу и преноси тврдњу Ерика Паона да се не спрема чак ни дјелимично повлачење трупа из Њемачке

АМЕРИЧКИ војни врх процјењује посљедице повлачења трупа САД из Њемачке и колико би то коштало – објавио је The Washington Post.

Лист тврди да је Доналд Трамп покренуо то питање за вријеме недавног сусрета са својим најближим савјетницима.

Наводно им је предочио да је пренеражен колико САД имају војника у Њемачкој и по свијету, а колико савезници Вашингтона мало троше на одбрану.

The Washington Post наводи да Пентагон засад само изучава „могуће варијанте дјеловања“.

И тврди да је Европу узнемирило и то „изучавање могућих варијанти“ и да званичници ЕУ покушавају да проникну – да ли Бијела кућа и Пентагон заиста намјеравају да повлаче трупе са Старог континента или Трамп и на  тај начин појачава притисак на савезнике уочи јулског самита NATO у Бриселу.

The Washington Post је објавио да су му у Савјету за националну безбједност, који функционише при Бијелој кући, појаснили да је процјењивање којим се бави Пентагон рутинска и да није „поступање по наредби“.

У истом тону се огласио и Ерик Паон који је демантовао да се спрема чак и дјелимично повлачење трупа из Њемачке.

Све се ово појавило у вријеме када и водећи европски и амерички медији пишу да Берлин и Париз раде на формирању „новог војног савеза“ и да су његови главни заговорници Емануел Макрон и њемачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен.

И Трамп је одбацио гласине да се америчке трупе повлаче из Њемачке. Не сасвим директно већ кроз наглашавање да САД не напуштају NATO.

Истовремено је демантовао да има намјеру да повуче САД из Свјетске трговинске организације, иако је ту организавију у прошлости више пута називао „неправедном“.

Вебсајт за политичке информације „Аксиос“ (Аxиос) навео је да је Трамп често говорио својим савјетницима да САД треба да иступе из Свјетске трговинске организације што би имало озбиљне посљедице по међународну трговииииину.

Предсједник САД је још 6. априла на свом Твитер-налогу написао: „Кина, која је велика економска сила, у оквиру Свјетске трговинске организације сматра се земљом у развоју. Она, према томе, има огромне предности, посебно у односу на САД“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар