Свијет

Тимоти Лес: Додик ће у Сарајеву користити прилику да оствари циљеве које је себи поставио

РАДИЋЕ НА ВРАЋАЊУ ИЗВОРНОГ ДЕЈТОНА И НА ГАШЕЊУ КАНЦЕЛАРИЈЕ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА
  • Тимоти ЛЕС је био шеф бироа британске Амбасаде у Бањалуци, а сада је директор организације „Нова Европа“ за процјене политичких ризика. А за РТС је указао: „Чињеница да жели заставу Републике Српске у кабинету, да је прво положио заклетву у Народној скупштини Српске, да је јавно одбио писмо предсједника САД Доналда Трампа у којем му честита национални дан БиХ – све то има сврху. Његови бирачи су Срби, а не други грађани БиХ“

СВЕ што Милорад Додик као српски члан Предсједништва БиХ ради у Сарајеву има сврху, и он ће искористити прилику да проба постићи циљеве које је давно себи поставио, почевши од затварања канцеларије високог представника и повратка изворном Дејтонском мировном споразуму, сматра Тимоти Лес, директор организације „Нова Европа“ за процјене политичких ризика.

Лес истиче да је веома значајно што је Додик члан Предсједништва БиХ из Републике Српске јер је веома другачији од осталих Срба који су сједили у тој столици.

Он је напоменуо да је Додик био врло експлицитан када је ријеч о томе да неће служити интересима БиХ, већ Републике Српске, и користи симболику да то докаже.

„Чињеница да жели заставу Републике Српске у кабинету, да је прво положио заклетву у Народној скупштини Српске, да је јавно одбио писмо предсједника САД Доналда Трампа у којем му честита национални дан БиХ – све то има сврху. Његови бирачи су Срби, а не други грађани БиХ“, рекао је Лес за РТС.

Он сматра да ће Додик искористити прилику да проба да постигне циљеве које је одавно ставио пред себе, почевши од затварања канцеларије високог представника и повратка изворном Дејтонском мировном споразуму из 1995. године, који се разликује од оног из 2006. године, који је дошао послије периода активног интервенционизма високог представника Педија Ешдауна.

Поводом ранијих изјава да очекује да ће у Републици Српској бити одржан референдум о независности, Лес је рекао да се, што се тога тиче, „Додик сада повукао зато што је наишао на велики отпор, и то од два највећа савезника, Србије и Русије“.

„Схватио је да је прерано и превише ризично. Више пута је у прошлости јасно ставио до знања да није авантуриста. И не жели да угрози добробит Срба чији је представник. Али, чини ми се да схвата да је вријеме на његовој страни. ЕУ је у великим проблемима и нисам увјерен да ће преживјети сљедећу рецесију“, каже Лес.

Лес, који је био шеф бироа британске Амбасаде у Бањалуци, каже и да је истина то што је Додик својевремено рекао да су његове идеје трезвене и да је вјероватно нешто научио живећи у БиХ.

„Своја мишљења сам формирао на основу живота тамо и много сам научио о томе шта мотивише Србе у БиХ. Прије свега, они су изузетно незадовољни ситуацијом у којој су. Дубоко се противе начину грађења нација које је наметнуо Запад, и чини ми се, имају страхове који их мотивишу да пожеле да се одвоје од остатка БиХ“, наводи Лес.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар