Свијет

Трамп: Њемачка је под потпуном контролом Русије, а ми је штитимо од Русије

ШТАЈНМАЈЕР: ЕУ СЕ МОРА ПОМИРИТИ СА РУСИЈОМ И ОЈАЧАТИ ЕВРОПСКИ СЕГМЕНТ NATO
  • Послије доручка сда Јенсом Столтенбергом рекао: „Њемачка плаћа милијарде долара годишње Русији, а ми је штитимо од Русије. Они чак граде гасовод да би нове милијарде долара плаћали Русији. То је апсолутно неприхватљиво“
  • Предсједнику САД није било испод нивоа ни да укаже да је бивши њемачки канцелар Герхард Шредер члан управе Газпрома. Чак и да дода: „То Њемачка није смјела да дозволи. Русија потпуно контролише Њемачку. Реците: да ли је то прихватљиво?!“

ПРЕДСЈЕДНИК Немачке Франк-Валтер Штајнмајер позвао је уочи отварања самита NATO у Бриселу (11. и 12. јула) земље Европске уније да брину о безбједности Европе и да се помире са Русијом.

Нагласио је да га брине садашња отуђеност која постоји између Запада и Москве и изразио наду да, за почетак, макар неће више бити продубљивања противрјечја и заоштравања у односима.

Штајнмајер је оцијенио да се безбједносна ситуација у Европи измијенила због промјена у односима Сједињених Држава и Европе.

У интервјуу листу Neue Osnabrucker Zeitung, њемачки предсједник је упозорио да се промјене на страни Вашингтона не тичу само спољне и царинске политике већ и гледања на заједничку безбједност. Зато је апеловао на земље ЕУ да се побрину за „јачање европског сегмента NATO“.

Реагујући и на ово, Доналд Трамп је рекао да је Њемачка „под потпуном контролом“ Русије и да је заробљеник Русије због пројекта гасовода Северни ток-2.

Амерички предсједник је за време доручка са генералним секретаром NATO Јенсом Столтенбергом негодовао указујући да САД штите Њемачку а да она закључује енергетске договоре с Русијом.

Гасовод Сјеверни ток-2 удвостручиће количину гаса коју Русија директно испоручује Њемачкој, заобилазећи транзитне земље попут Украјине. САД и неке чланице ЕУ противе се пројекту гасовода.

„Ми треба да вас штитимо од Руса а ви правите договоре с Русијом“, поново је Трамп поручио Ангели Меркел, Штајнмајеру и осталима у Берлину.

Па навео: „Њемачка плаћа милијарде долара годишње Русији, а ми је штитимо од Русије. Они чак граде нови гасовод да би нове милијарде долара плаћали Русији. То је апсолутно неприхватљиво“.

Трампу није било испод нивоа ни да укаже да је бивши њемачки канцелар Герхард Шредер члан управе Газпрома. Чак је и додао:

„То Њемачка није смјела да дозволи. Русија потпуно контролише „емачку. Реците: да ли је то прихватљиво?!“

Завршни Трампов акорд звучао је овако:

„Њемачка плаћа у NATO тек нешто преко 1 одсто свог БДП, а ми у алијансу уливао огроман новац. Ствари тако стоје много година и ни један предсједник САД није ништа чинио да се то промијени. Сматрам да је то веома неправедно према америчким пореским обвезницима, поготово што је Њемачка богата земља“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар