Свијет

Трамп оцијенио да је Америка „у бољем стању него икад раније“

СПИКЕР ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА НЕНСИ ПЕЛОСИ ПОЦИЈЕПАЛА КОПИЈУ ГОВОРА ПРЕДСЈЕДНИКА САД
  • Пелоси, која од октобра није разговарала са Доналдом Трампом, покушала да му пружи руку када јој је пришао да би јој дао дао копију свог говора. Он њену пружену руку или није видео или је намерно игнорисао
  • Док су конгресмени републиканци узвикивали „још четири године“, Трамп је истакао да је његова администрација инвестирала 2.200 милијарди долара у оружане снаге, укључујући и нову грану војске – Свемирске снаге, а да амерички савезници испуњавају своје финасијске обавезе према НАТО-у
  • Посебно је нагласио да америчка  економија никад није била у бољем стању, да се радна мјеста отварају, да пада стопа сиромаштва и криминала, а расте повјерење у Америку, која је поново „поштована земља“

ОБРАЋАЊЕ америчког предсједника Доналда Трампа у Представничком дому Конгреса САД, током којег је поручио да је стање нације боље него икада раније, засијенио је инцидент са предсједавајућом тог дома Ненси Пелоси.

Наиме, ноћ прије него што би Сенат требало да гласа и да га ослободи кривице у оквиру процеса опозива, Трамп је провео у Представничком дому Конгреса, који је претходно гласао за импичмент, одакле се обратио члановима оба дома и америчком народу.

Уочи његовог говора, Пелоси је открила да није разговарала са Трампом од октобра, али је покушала да му пружи руку када јој је пришао како би јој дао дао копију говора, преноси CNN.

Трамп то, међутим, или није видио, или није хтио да прихвати да се рукује с њом.

Касније је Пелоси, наком обраћања Трампа, поцјепала папире, највјероватније са текстом говора предсједника, како спекулишу медији.

Ипак, тренутак који је изазвао овације припадника и Демократске и Републиканске странке био је када је Трамп представио свог госта на галерији, венецуеланског опозиционог лидера Хуана Гуаида, којег је назвао правим и легитимним предсједником Венецуеле и замолио да пренесе грађанима Венецуеле подршку Америке у борби за слободу.

Глас Америке наводи да је порука Трамповог говора била неуморни оптимизам, а тема – „велики амерички повратак“.

Он је, у свом трећем говору о Стању нације, између осталог, говорио о достигнућима у америчкој привреди и спољној политици, а ниједном није поменуо ријеч „импичмент“ током 78-минутног говора.

Његове присталице узвикивале су „још четири године”, у знак подршке Трамповом реизбору.

Амерички предсједник рекао је да је економија у најбољем стању, да се радна мјеста отварају, да пада стопа сиромаштва и криминала, а расте повјерење у Америку, која је поново „поштована земља“.

Трамп је истакао и да је војска најснажнија, границе сигурне, а америчке породице успјешне.

„Стање нације је боље него икада раније“, рекао је Трамп.

Он је нагласио да ће нови трговински споразум са Канадом и Мексиком, и прва фаза новог споразума с Кином, заштити радна мјеста, доијети милијарде долара америчком Секретаријату за финансије и отворити велика нова тржишта за америчке производе.

Трамп је истакао да је његова администрација инвестирала 2.200 милијарди долара у оружане снаге, укључујући и нову грану војске – Свемирске снаге, а да амерички савезници испуњавају своје финасијске обавезе према НАТО-у.

Незапосленост је најнижа у 50 година, навео је Трамп и додао да су знатно порасли проценти запослених Афроамериканаца, Латиноамериканаца, азијских Американаца, жена, ветерана и особа са посебним потребама.

Трамп је обећао да ће се борити за боље образовање за младе Американце и за то да родитељи не морају да шаљу дјецу у државне школе.

Такође је напоменуо да је потписао Закон којим ће трошкови лијечења постати транспарентни.

„Добар живот за америчке породице захтјева и најдоступнију, најмодернију и најквалитетнију здравствену заштиту на свијету. Прије него што сам преузео функцију, премије здравственог осигурања су удвостручене у периоду од пет година. Ја сам нашао разумне алтернативе, и биће јефтиније за 60 одсто и много боље. Увијек ћемо штитити пацијенте који имају озбиљну болест и прије него што се осигурају“, поручио је Трамп.

Додао је да је више 130 чланова Конгреса потписало приједлог којим би илегални имигранти имали право на здравствену заштиту на рачун пореских обвезника и позвао Американце да заштите америчке болесне и старија лица и да не дозволе државну здравствену заштиту за илегалне имигранте.

Позвао је представнике Конгреса да забране абортус у каснијим недјељама трудноће.

Трамп је навео да његова администрација чини невјероватне напоре да обезбиједи јужну границу Сједињених Држава са Мексиком.

Администрација штити националну безбједност и бори се протв радикалног исламског тероризма, рекао је Трамп и подсјетио да је предложио план за мир на Блиском истоку, да је оснивач и вођа Исламске Државе ал-Багдади мртав, као и ирански, како га је назвао, „свирепи кољач“ Касем Сулејмани.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар