Свијет

Трамп поново „руско мијешање“ назвао измишљотином, а Ирану пријети – сташним посљедицама

РОХАНИЈУ ПОРУЧИО: „НИСМО ЗЕМЉА КОЈА ЋЕ ПРИСТАТИ НА ВАШЕ ПОРЕМЕЋЕНЕ ПОРУКЕ НАСИЉА И СМРТИ“
  • „Испоставља се да је Обама знао за Русију (мијешање) још до избора. Због чега он са тим није ништа учинио? Зашто о томе није ништа саопштио учесницима изборне кампање? Па, зато што је то напросто велика измишљотина и зато што је вјеровао да ће на изборима побиједити лоповска Хилари“
  • Око овога ће се, нема сумње, и наредних дана и недеља у САД водити политичка борба. На овакав закључак наводи и околност да је Сајбер-команда Оружаних снага САД управо формирала радну групу за парирање пријетњама у сајбер-простору са стране Русије

ДОНАЛД Трамп – који је свог претходника, Барака Обаму, јавно назвао „слабићем“ – труди се да буде „крути шериф из Бијеле куће“.

Данас је упозорио иранског предсједника Хасана Роханија да ће се суочити с ужасним посљедицама због пријетњи Вашингтону.

„Никада више немојте пријетити САД или ћете се суочити с посљедицама какве је мало ко у историји доживио. Више нисмо земља која ће да прихвата ваше поремећене поруке насиља и смрти“, поручио је Трамп у твиту написаном великим словима.

Рохани је претходно рекао да „Американци морају добро да разумију да је мир с Ираном мајка свјетског мира и да је рат с Ираном мајка свих ратова“.

Ирански предсједник је упозорио Трампа и да престане да „вуче лава за реп“ и пријети Ирану и додао да ће САД „због тога зажалити“.

Трамп је раније ове године повукао САД из међународног нуклеарног споразума великих сила с Ираном и пооштрио санкције Техерану.

Амерички лидер се, иначе, поводом „руског мијешања“ у америчке изборе 2016-те понаша као клатно зидног старинског сата. Само је нејасно: да ли из тактичких разлога или зато што још није довољно јак пред „вашингтонском мочваром“.

Након самита у Хелсинкију, више пута је изјављивао да се слаже са закључком тајних служби САД да се Русија мијешала у изборе на којима је он побједио Хилари Клинтон. А синоћ је тврдње да је Москва покушала да утиче на исход тих избора назвао „измишљотином“.

На свом Твитер-налогу је написао:

„Испоставља се да је Обама знао за Русију (мијешање) још до избора. Због чега он са тим није ништа учинио? Зашто о томе није ништа саопштио учесницима изборне кампање? Па, зато што је то напросто велика измишљотина и зато што је вјеровао да ће на изборима побиједити лоповска Хилари“.

Трамп је у Хелсинкију рекао да не види никакав разлог због којег би се Русија умијешала у изборе у САД  2016-те.

По повратку у Вашингтон био је присиљен да изјави да је из оног што је рекао омашком изостало кључно „не“ и да је он заправо у главном граду Финске рекао:

„Не видим никакав разлог због којег то не би била Русија“.

Око овога ће се, нема сумње, и наредних дана и недеља у САД водити политичка борба.

На овакав закључак наводи и околност да је Сајбер-команда Оружаних снага САД управо формирала радну групу за парирање пријетњама у сајбер-простору са стране Русије.

Ово је на безбједносном форуму у Аспену објавио шеф те команде Пол Накасоне који је истовремен о и шеф Агенције за националну безбједност (електронске шпијунаже).

Објаснио је: „Формирао сам `руску групу`. То је у складу  са захтјевима које сам добио од министра државне безбједности, а у складу је и са мојим виђењем проблема.“

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар